Ellenzi a dinasztikus hatalomátadást Kim Dzsong Il legidősebb fia

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető legidősebb fia egy japán televíziónak adott, kedden sugárzott interjúban kijelentette: ellenzi a hatalom dinasztikus átadását családja immár harmadik generációjának.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ezt a lépést elkerülhetetlenné teszik belpolitikai tényezők, s a maga részéről a legjobbakat kívánja testvérének, akit apja utódjául választott.

Kim Dzsong Un és Kim Dzsong Il 2010 októberében
North Korean leader Kim Jong-il (R) looks at his youngest son Kim Jong-un as they watch a parade to commemorate the 65th anniversary of founding of the Workers' Party of Korea in Pyongyang October 10, 2010. Secretive North Korea's leader-in-waiting, the youngest son of ailing ruler Kim Jong-il, took centre stage during a massive military parade on Sunday, appearing live for the first time in public. REUTERS/Petar Kujundzic (NORTH KOREA - Tags: POLITICS ANNIVERSARY IMAGES OF THE DAY)

Kim Dzsong Nam szombaton Pekingben fejtette ki ezt az Aszahi TV-nek, egy nappal azután, hogy Phenjanban nyíltan megerősítették: fiatalabb féltestvére, Kim Dzsong Un követi majd apját a hatalomban.

A 27 éves utód gyakorlatilag ismeretlen volt a világ számára egészen szeptember végéig, amikor először jelent meg a nyilvánosság előtt az észak-koreai állampárt rendkívüli konferenciáján. Négycsillagos tábornokká nevezték ki, beválasztották a párt központi bizottságába, s a központi katonai bizottság alelnöke lett. A Koreai Munkapárt alapításának 65. évfordulóján, vasárnap tartott katonai díszszemlén pedig már a dísztribünön, apja mellett volt látható.

Egy időben a legidősebb fiút, a jelenleg 39 éves Kim Dzsong Namot tekintették Kim Dzsong Il valószínű utódjának. Ő azonban elvesztette apja bizalmát, amikor 2001-ben Japánban feltartóztatták, amint hamis útlevéllel próbált beutazni az országba. A fiú akkor úgy nyilatkozott, hogy a tokiói Disneylandbe akart ellátogatni.

"Ami engem illet, - mondta most az Aszahi TV-nek - ellenzem a(z immár) harmadik generációs dinasztikus utódlást. Ugyanakkor, tekintetbe véve egy sor belpolitikai tényezőt, ez szükségszerű."

A phenjani kommunista rezsim vezetőjének hírek szerint Kínában, illetve Makaón élő fia - aki nem egyszer nyilatkozott már újságíróknak, majdnem folyékony angolsággal -, a szombati interjúban elutasította azt a feltételezést, hogy esetleg ő akarná átvenni apjától a hatalmat.

"Azt hiszem, az apám döntéséről van szó. Én nem bánom, nem érdekel a dolog, úgyhogy nem ellenzem - mondta. - Azt akarom, hogy az öcsém minden tőle telhetőt megtegyen az észak-koreai emberekért, a boldogulásukért. Kész vagyok bármikor segítséget nyújtani neki a tengerentúlról, ha szüksége lenne rá" - tette hozzá Kim Dzsong Nam.

A világtól hermetikusan elzárt országban még az államalapító Kim Ir Szen kezdte meg a személyi kultusz kiépítését saját maga és fia, Kim Dzsong Il körül, aki 1994-ben került a kommunista rezsim élére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.