Ostrom alatt a lett parlament

Megpróbált behatolni a lett parlament épületébe és összetűzött a rohamrendőrökkel kedd este Rigában a kormány gazdaságpolitikáját bíráló tüntetők egy csoportja. Az ellenzék előre hozott választásokat követel a látványosan megtorpanó gazdasági fejlődés miatt.

Megpróbált behatolni a lett parlament épületébe és összetűzött a  rohamrendőrökkel kedd este Rigában a kormány gazdaságpolitikáját  bíráló tüntetők egy csoportja - jelentették hírügynökségek.

A randalírozók, akiknek a számát a beszámolók néhány tucat és kétszáz közé teszik, megpróbáltak bejutni a parlamentbe, és üvegekkel  dobálták meg az épületet. Az útjukat álló rohamrendőröket  tojással hajigálták meg. A rendőrség könnygáz és gumibotok  bevetésével próbálta meg szétkergetni a zavargókat.

Előzőleg egy tízezer főnyi tömeg szintén a parlament  feloszlatását és előre hozott választások kiírását követelte a  pénzügyi nehézségekkel küzdő országban. A tüntetést ellenzéki pártok  és szakszervezetek kezdeményezték.

A tavalyi évig Lettországé volt az Európai Unió leggyorsabban  növekvő gazdasága, a pénzügyi világválság miatt azonban a rigai  kormány nemzetközi hitelre szorult. Az összesen 7,5 milliárd eurós  pénzügyi támogatás feltételéül azt szabták, hogy Riga valósítson meg  nagyszabású gazdasági kiigazító programot, amely a költségvetési és  egyéb gazdasági egyensúlyhiány fokozatos mérséklését célozza.

A lett kormány már kidolgozta és el is fogadta ezt a programot.  A 7,5 milliárdból 3,1 milliárd eurót az Európai Unió biztosítana  középtávú hitelkeret formájában. A lettek Magyarország után második  uniós tagországként jutnak uniós hitelhez a nemzetközi pénzügyi válság miatt előállt fizetési nehézségek áthidalására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.