Ellenzéki győzelem a cseh részleges szenátusi választáson

Nagyarányú ellenzéki szociáldemokrata siker született szombaton a részleges szenátusi választáson Csehországban.

A 27 most megújuló mandátumból a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) 13-at szerzett meg, míg a legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) mindössze négyet. Két szenátori mandátum a függetleneké, míg több párt és különféle helyi koalíció egy-egy mandátumot szerzett.

A 81 tagú cseh felsőháznak a folyamatosság biztosítása miatt kétévente újul meg az egyharmada, tehát 27 mandátum talál új gazdára.

A következő két évben a szociáldemokratáknak az eddigi 38 helyett 46 szenátoruk lesz, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb ellenzéki pártnak egyedül is többsége lesz a szenátusban. A szociáldemokraták számára ez történelmi siker.

– A regionális önkormányzati választás és a szenátusi választás egyfajta népszavazás volt a kormányról. Az eredmény azt mutatja, hogy a lakosságnak már elege van a jobboldalból, és a kormány távozását akarja – jelentette ki Bohuslav Sobotka pártelnök.

A polgári demokraták ismét meggyöngültek, s 24-ről 15-re csökkent szenátoraik száma. A szenátus megalakulása óta most a legalacsonyabb a polgári demokrata szenátorok száma. Petr Necas pártelnök és kormányfő elismerte az ODS vereségét, de ismételten azt állította, hogy a képviselőházi választási ciklus közepén megtartott voksolásokon a hagyományok szerint a kormánypárt mindig vereséget szenved.

Sajtóértekezleten kérdésre válaszolva, milyen következtetéseket von le a maga számára a választási sikertelenségből, Necas azt mondta: az ODS néhány hét múlva tisztújító kongresszust tart, a helyzet elemzésére ott lesz idő és hely. A Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártnak (KDU-CSL) öt szenátora, míg a TOP 09-Polgármesterek koalíciónak négy, a kommunistáknak (KSCM) és a függetleneknek két-két szenátoruk van. A többi mandátum a különféle kisebb pártoké és helyi koalícióké.

A választási részvétel a mostani második fordulóban hagyományosan alacsony, nem egészen 20 százalék volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.