Az ukrán elnök halált ígér a cinizmusért

Kijev péntek délelőtt cáfolta, hogy katonái feladták volna a donyecki nemzetközi repülőteret. A  hadműveleti központ sajtószolgálata szerint az elterjedt hamis hírekkel ellentétben csütörtök este óta viszonylagos nyugalom van a repülőtéren.

A cáfolat azután érkezett, hogy ma reggel a tavaly egyoldalúan függetlenséget kiáltott Donyecki Népi Köztársaság egyik szóvivője közölte, hogy a repülőteret és környékét ellenőrzésük alá vonták – jelentette az ITAR-TASSZ. A bejelentés szerint az utolsó, mintegy tíz ukrán katona tartja még magát a repülőtér új termináljában, ám az ellenállást már ők is beszüntették.

„Hat katonánk halt meg harcokban, és tizennyolc másik megsérült az elmúlt 24 órában" – mondta a Reutersnek Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője. Jurij Birjukov elnöki tanácsadó Facebookon közzétett posztja szerint a szeparatisták teljes körű támadást hajtottak végre a donyecki reptéren, hogy megpróbálják eltávolítani a kormányerőket. A tanácsadó szerint a heves harcok reggeltől folynak.

A donyecki szakadárok főtárgyalója, Gyenisz Pusilin korábban már közölte, hogy „jóindulatú gesztusként" folyosót nyitottak az ukrán katonáknak, akik nemsokára távoznak a repülőtérről. Más kérdés, hogy ukrán egységek azonban még a közelben tartózkodnak.

Petro Porosenko ukrán elnök péntek délelőtt a parlamenti frakcióvezetőkkel találkozva úgy fogalmazott – az Interfax Ukraina híre szerint –, hogy az átcsoportosításnak és a tartalékok bevetésének köszönhetően tegnap sikerült „megvalósítani a lehetetlent", Ukrajna ereje és nem gyengesége, hogy megbékélést tanúsít, akik ezzel cinikusan megpróbálnának visszaélni, s megsérteni a békemegállapodást, azok életükkel fizetnek – közölte az elnöki sajtószolgálat. Porosenko azt is mondta, hogy az utóbbi négy hónapban sikerült jelentősen megerősíteni az ukrán hadsereget. Az elnök köszönetet mondott a parlamenti pártoknak a napokban elrendelt új mozgósítás támogatásáért, amely lehetővé teszi a keleti részen bevetett katonák rotációját.

Közben megérkezett Minszkbe a kelet-ukrajnai szeparatisták két képviselője, hogy részt vegyen az úgynevezett kontaktcsoport új találkozóján. Az orosz Interfax közlése szerint a donyeckiek képviseletében Pusilin, a luganszkiaktól pedig Vlagyiszlav Dejnego érekezett az eseményre. Kijelentették, hogy eddig nem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy Kijev elhalasztaná a tárgyalási fordulót.

Az Ukrajna, Oroszország és az EBESZ, valamint a szeparatisták képviselőiből álló kontaktcsoport segítségével tavaly december 9-én tűzszünetet hirdettek. Az újabb találkozót mára tűzték ki, ám Kijev fenntartásai miatt kétséges, hogy meg is fogják-e tartani. Leonyid Kucsma volt ukrán elnök, aki a kijevi kormányt képviseli, megismételte, hogy a tárgyalásra csak akkor kerülhet sor, ha azon a lázadók vezetői, tehát Alekszandr Zaharcsenko és Igor Plotnyitszki személyesen vesznek részt.

A konfliktuszónában a helyzet az utóbbi napokban jelentősen romlott a harcok fokozódása, nem utolsó sorban a 12 halálos áldozatot követelő civileket szállító busz kilövése miatt, amellyel az ukrán hatóságok az oroszpárti szeparatistákat vádolják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.