Ellentmondásos jelzések Teheránból

Szombaton Isztambulban ülnek tárgyalóasztalhoz a hat nagyhatalom (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország), illetve Irán képviselői egyeztetni a perzsa ország vitatott célú atomprogramjáról.

Szombaton Isztambulban ülnek tárgyalóasztalhoz a hat nagyhatalom (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország), illetve Irán képviselői egyeztetni a perzsa ország vitatott célú atomprogramjáról. Bár a találkozó helyszínéül Teherán eredetileg Bagdadot szerette volna, tiltakozásul Ankara Szíria-ellenes megnyilvánulásaiért, végül belement a változtatásba.

Ellentmondásos jelzések érkeznek Iránból a csúcs érdemi kérdéseivel kapcsolatban is. Míg Ali Akbar Szalehi külügyminiszter leszögezte, hogy országa semmilyen előfeltételt nem fogad el a tárgyalások elkezdéséhez, Ferejdún Abbaszi engedékenyebb hangot ütött meg. Mint az Iráni Atomenergiai Hivatal vezetője nyilatkozta, országa nem dúsítja 20 százalék fölé a rendelkezésére álló uránt, amely így mindössze kutatóreaktora fenntartásához, a dúsítottságot 3,5 százalékra visszacsökkentve pedig áramfejlesztéshez lesz elegendő.

Barack Obama amerikai elnök az „utolsó lehetőségnek” kikiáltott szombati csúcs előtt jelezte, Washington számára elfogadható egy polgári célú iráni nukleáris program, amelynek előfeltétele azonban a Frodóban működő föld alatti nukleáris létesítmény bezárása. Izrael visszont a maga részéről ahhoz ragaszkodik, hogy Irán mindenfajta urándúsítást leállítson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.