Elkezdték tesztelni a kísérleti ebola-gyógyszert

Barack Obama amerikai elnök pénteken a Fehér Házban fogadta Ellen Johnson Sirleaf libériai elnököt, és ugyanezen a napon két ország hivatalosan megkezdte a ZMapp kísérleti gyógyszer közös tesztelését.
Obama a tavaly kitört járvány által Sierra Leone és Guinea mellett leginkább sújtott nyugat-afrikai ország államfőjének jelenlétében, újságírók előtt hangsúlyozta, hogy "a világ rendkívüli eredményeket ért el az ebola visszaszorításában" az Egyesült Államok, Libéria és más partnerek erőfeszítéseinek köszönhetően. Az amerikai elnök rámutatott, hogy Nyugat-Afrikában a járvány csúcspontjához képest 95 százalékkal csökkent a megbetegedések száma.

Sirleaf köszönetet mondott amerikai vendéglátójának az ebola elleni küzdelemben vállalt vezető szerepéért és azért, hogy nyomást gyakorolt más országokra a Nyugat-Afrikának való segítségnyújtás érdekében. A két vezető egyetértett abban, hogy többet kell tenni a kór visszaszorítása érdekében, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a legutóbbi kitörése alkalmából több mint 24 ezer embert fertőzött meg, akik közül több mint 9600-an életüket veszítették.

A pénteken amerikai-libériai együttműködésben hivatalosan tesztelni kezdett ZMappet eddig csak kilenc rendkívüli esetben, humanitárius megfontolásból alkalmazták embereken. Közéjük tartozott az a két dallasi ápolónő, aki az ebolában az amerikai városban meghalt libériai Thomas Eric Duncan ápolása közben fertőződődtek meg, valamint két Nyugat-Afrikában megbetegedett amerikai misszionárius.

A San Diego-i Mapp Pharmaceuticals által géntechnológiával előállított szer három fehérjéből áll, amelyek a vírus felületén megkapaszkodva gátolják a kór további fejlődését. A ZMapp alkotóelemeit dohánycserjékben tenyésztik ki.

A 2016 decemberéig tartó teszt alanyai a libériai egészségügyi intézmények páciensei, az Egyesült Államokba gyógykezelésre hazatért, fertőzött egészségügyi alkalmazottak vagy az Egyesült Államokban megbetegedett emberek lesznek. Tesztelni fogják a kanadai Tekmira, a japán Toyama Chemical, valamint az amerikai BioCryst és Sarepta által az ebola ellen kifejlesztett gyógyszereket és eljárásokat is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.