’Hitler-gyerek, megfizetsz a gyilkosságokért!’

Megkezdődött a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű német neonáci terrorista sejt pere. Az NSU egyetlen élő tagja, Beate Zschäpe akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat.

Fekete blézerben, fehér blúzban, bilincsek nélkül, igaz, rendőrök gyűrűjében jelent meg a müncheni bírósági tárgyalóteremben Beate Zschäpe. A 38 éves nő néha még el is nevette magát, egyáltalán nem úgy nézett ki, mint egy hidegvérű neonáci terrorista – jegyezte meg tudósításában a Die Welt.

Beate Zschaepe, az NSU egyetlen élő tagja
Beate Zschaepe, a member of the neo-Nazi group National Socialist Underground (NSU) stands in the court before the start of her trial in Munich May 6, 2013. The surviving member of NSU blamed for a series of racist murders that scandalised Germany and shamed its authorities goes on trial on Monday in one of the most anticipated court cases in recent German history. The trial in Munich will focus on 38-year-old Zschaepe, who is charged with complicity in the murder of eight Turks, a Greek and a policewoman between 2000-2007, as well as two bombings in immigrant areas of Cologne, and 15 bank robberies. REUTERS/Michael Dalder (GERMANY - Tags: POLITICS CRIME LAW)

Az államügyészség azonban úgy látja, hogy a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű szélsőjobboldali sejt – egyetlen még élő – tagja tettestárs és cinkos volt a nyolc török és egy görög származású kisvállalkozó, valamint egy német rendőrnő meggyilkolásában és két robbantásos merényletben, valamint több bankrablásban. Ha a bajor fővárosban hétfőn megkezdődött és óriási érdeklődéssel kísért per végén Zschäpét bűnösnek találják, úgy életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat.

A vádlottak padján még négy férfi is helyet kapott, nekik azért kell felelniük, mert az ügyészség szerint különböző módokon, például fegyverek beszerzésével segítették az NSU-t. Uwe Mundlos és Uwe Böhnhardt – akikkel Zschäpe 13 évig élt álnév alatt és akikkel elkövették a gyilkosságokat, valamin a többi terhükre rótt bűncselekményt – öngyilkos lett, amikor 2011 novemberében, egy balul sikerült bankrablás után a rendőrök bekerítették őket – írta a dpa.

A müncheni per nyitányát komoly biztonsági intézkedések kísérték. Mintegy ötszáz rendőrt mozgósítottak a bajor tartományi bíróság épületének védelmére. A Focus Online szerint Zschäpét páncélzott autóval, kerülőutakon hozták az első tárgyalási napra. Tüntetők is megjelentek, akik össze is csaptak a kivezényelt karhatalommal. A protestálók olyan transzparensekkel jelentek meg, hogy „Hitler-gyerek, megfizetsz a gyilkosságokért!”. A pert egyelőre elnapolták, mert az első rendű vádlott védői elfogultságot jelentettek be a tanácsvezető bíró ellen, aki őket megmotoztatta, a Zschäpét kísérő rendőröket viszont nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.