Elkényeztetik, mégis sztrájkol az uniós hivatalnoksereg

Életüket és vérüket igen, de béremelésüket nem adják Brüsszelért az Európai Unió hivatalnokai. Közel 18 ezer eurós főigazgatói fizetés mellett egyébként azok követelőznek, akik több tagállamnak előírták a köztisztviselői fizetés csökkentését.

Gazdasági válság ide, gazdasági válság oda, hiába az alig érzékelhető infláció, a hozzávetőlegesen bő negyvenezer ember Brüsszelben, Luxembourgban és Strasbourgban kész letenni a munkát, hogy követelésének, s a több mint harmincéves hagyománynak érvényt szerezzen. Azaz most is kierőszakolja a bérek hozzáigazítását a kiválasztott nyolc nyugat-európai ország (Németország, Belgium, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Luxembourg, Hollandia és Nagy-Britannia) közalkalmazotti jövedelmének változásához.

Csakhogy most ellenállásba ütköztek a szakszervezetek. Az évek során rutinná szelídült béremelés a gazdasági válság közepette igen rossz üzenetet küld az uniós polgároknak, s a huszonhét tagállamból tizenöt, köztük az említettek egy része is, ellenzi a 3,7 százalékra kiszámított index alkalmazását. A válasz: munkabeszüntetés. Az első figyelmeztető, háromórás sztrájkot hétfőn délelőtt tarthatják meg, amikor egyébként az Európai Tanács brüsszeli épületében az agrárminiszterek jönnek össze. Aztán pénteken jöhet a következő, s elképzelhető, hogy az Európai Parlamentben és a Bizottságban is leállnak néhány órára. A Bizottság a maga részéről azonban javasolta a 3,7 százalékos kiegészítés megadását, mert ez szerződéses feltétel, s az érintettek nyugodtan a luxembourgi bírósághoz fordulhatnak. Akadt erre példa a közösség történetében,  sok-sok évvel ezelőtt, akkor a dolgozók nyertek. A végrehajtó testület szóvivője pedig figyelmeztette a tagállamokat, ha makacskodnak, megint alulmaradhatnak.

Az uniós pazarlást gyakorta pellengérre tűző, euroszkeptikusnak elkönyvelt brit Open Europe intézet emlékeztet rá, hogy az EU-ban a titkárnők is 2550 eurót keresnek havonta, a főigazgatók meg 17700 eurót, s ehhez jön még a lakhatási támogatás, a gyermekek után járó oktatási segítség, az uniós alkalmazottaknak kínált megannyi kedvezmény bankokban, boltokban, autókereskedésekben.

A tizenöt ellenző állam a krízisre hivatkozásban keres jogi kapaszkodót, miközben az alkalmazottakat képviselő szakszervezetek vezetői leveleket írogatnak, amelyek például azzal akarják fenntartani a harci szellemet, hogy az alapvető jogok megnyirbálását vizionálják, s a bérek vásárlóerejét féltik, bár az uniós szakértők bizonyosan tudják, hogy a 3,7 százalék messze meghaladja az inflációt. Az egyik szakszervezeti vezető még azt is megengedte magának, hogy lejegyezze: a plusz bér benne van az uniós költségvetésben, ha nem fizetik ki elvész, s netán a válsággal küzdő tejágazatban köt ki.

Az Open Europe hozzáteszi: azok követelőznek, akik előírták például a balti államoknak, hogy csökkentsék a köztisztviselők fizetését, s akik nyilván örvendnek, hogy a brit kormány a büdzséhiány szorításában bérbefagyasztást tervez az állami szektorban.

Brüsszel, az EB Berlamon épülettömbje
Brüsszel, az EB Berlamon épülettömbje
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.