Elkelt a retikül, amellyel vegigvertek Európán

Margaret Thatcher történelmi ikonná vált retikülje nem kevesebb, mint 25 ezer fontért (7,5 millió forint) talált rá új gazdájára egy londoni aukción.

A fekete Asprey kiegészítő a Vaslady ellentmondást nem tűrő, tántoríthatatlan kormányzási stílusának jelképe. A táska nyomán még új angol szó is született.

A történelmi jelentőségű bőrtáska 30 éven át kísérte Thatchert: a brit miniszterelnök állami iratokat hordozott benne. A rendíthetetlenséget szimbolizálta többek között a Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet vezetővel folytatott csúcstalálkozókon a nyolcvanas években. A táska legemlékezetesebb „szereplése” azonban egy európai csúcstalálkozón történt, amikor Thatcher az asztalt ütötte az Egyesült Királyság érdekében – szó szerint, a retiküljével. Pénzügyi engedményekért harcolt az európai kasszába történő nagyméretű brit hozzájárulásokért cserébe. Megkapta, amit akart, a kedvezmények a mai napig kétmilliárd fontot (körülbelül 602 milliárd forintot) jelentenek Nagy-Britanniának évente. Michael Dobbs politikai regényíró szerint a táska csak részben volt egy hordozható iratszekrény; Thatcher arra is használta, hogy az embereket emlékeztesse hatalmára.

Az ikon hatására új szóval gazdagodott az angol nyelv, amelyet az Oxford Angol Szótárba is bevettek. A „handbagging” szó szerint „kézitáskázást” jelent, ám Thatcher után ma már arra a viselkedési formára utal, amikor valaki minden áron ragaszkodik a nézeteihez, jogaihoz, ahogyan azt a Vaslady tette.

A szó először 1982-ben jelent meg nyomtatásban, amikor egy konzervatív alsóházi képviselő így nyilatkozott Thatcher-ről: „Egy brit intézményt sem tud úgy kezelni, hogy ne csapdossa a retiküljével.”  Egy parlamenti gyűlés alkalmával pedig, mikor Thatcher táskáját az asztalon hagyva egy pillanatra elhagyta a termet, Nicholas Ridley, konzervatív politikus csípősen megjegyezte: „Miért nem kezdjük el? A retikül itt van.”

A táskáért egy kilétét elhallgatni kívánó ciprusi állampolgár ajánlotta a legnagyobb összeget. A férfi, aki a Thatcher-kormány alatt egyetemi diák volt Nagy-Britanniában, „nagy csodálója” a Vasladynek. Az aukcióbol befolyt összeget a British Forces Fourndation és a Debra szellemi és fizikai betegségekkel foglalkozó jótékonysági szervezeteknek ajánlották fel.

A Vaslady kései utódával, David Cameron jelenlegi kormányfővel a Downing Street 10 bejárata előtt
Britain's Prime Minister David Cameron poses for a photograph with former Prime Minister Margaret Thatcher outside 10 Downing Street in London June 8, 2010. REUTERS/Suzanne Plunkett (BRITAIN - Tags: POLITICS PROFILE)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.