Elkapták az iráni nagykövetség elleni merénylet értelmi szerzőjét

A szaúdi Madzsid al-Madzsid a novemberi bejrúti merénylet mögött álló Abdullah Azzam Brigádot vezeti.

Szerdán Libanonban elkapták Madzsid al-Madzsidot, az Irán bejrúti nagykövetsége ellen novemberben végrehajtott merénylet értelmi szerzőjét. A szaúdi férfi az Abdullah Azzam Brigád vezetője, azé a szervezeté, amely magára vállalta a felelősséget a merényletért. A kettős pokolgépes merényletben 23 ember halt meg és több mint százötvenen megsérültek.

Fajez Ghoszn libanoni védelmi miniszter szerint Madzsidot jelenleg a hadsereg egységei Bejrútban őrzik. Amikor egy radikális imám, Sziradzs al-Din a brigád nevében bejelentést tett a felelősségvállalásról, hozzátette, hogy a hasonló akciók mindaddig folytatódni fognak, amíg a libanoni síita szervezet, a Hezbollah Basár el-Aszad elnök hadserege mellett harcol a közel három éve kirobbant szíriai polgárháborúban. Ghoszn egyébként nem sokkal a Madzsid elfogásáról szóló bejelentés után visszakozott, mondván, ő aztán nem állította, hogy a szunnita szélsőséges vezér csuklóján kattant a bilincs, de más forrásból később megerősítették a hírt. Madzsid szervezete kiváló kapcsolatokat ápol az al-Kaidával.

Novemberben Irán bejrúti nagykövetségénél két öngyilkos merénylő, egy libanoni és egy palesztin férfi robbantotta a fel magát autóba rejtett pokolgépekkel, Madzsidot pedig közvetlenül utána el is kapták, ám mindeddig titokban tartották a hírt. A hívei már kiszabadítási akcióval is próbálkoztak, amely végül kudarcot vallott.

Az Abdullah Azzam Brigád egy szunnita szélsőségesről kapta a nevét, aki a nyolcvanas években embereket szervezett be Afganisztánban a megszálló szovjet erők elleni merényletekre. A brigád  először 2004-ben és 2005-ben, egy Egyiptomban turisták ellen végrehajtott támadássorozattal hallatott magáról, de amerikai hírszerzési források szerint 2009-ig nem fejlődött szervezetté. Az iráni nagykövetség elleni merényletre a siíta szélsőségesek a múlt héten válaszoltak már. Mohamed Satah volt pénzügyminisztert, a Szíria-ellenes Március 14. Szövetség egyik prominens tagját – akit Libanonban sokan a miniszterelnöki szék várományosának tartottak – Bejrútban egy autóba rejtett pokolgéppel megölték.

Libanont a megfigyelők attól féltik, hogy most már játszi könnyedséggel belesodródik a szíriai polgárháborúba és egy felekezetközi konfliktusba. Az,ami a szomszéd országban történik, élesen megosztja a libanoni társadalmat is: a síiták Aszad alavita rezsimjét támogatják, a szunniták a nagyrészt szintén szunnita szír felkelők mellett állnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.