Elkapták a világ legnagyobb kábítószer-kereskedőjét

A Sinaloa kartell vezetője, Joacquin „El Chapo” Guzmán 2009 óta minden évben szerepel a Forbes legbefolyásosabb emberekről készített listáján.

A mexikói haditengerészet és az amerikai Kábítószer-ellenes Ügynökség (DEA) szombaton elkapta Joacquin „El Chapo” Guzmánt, a Sinaloa kartell vezetőjét. A drógbáró csuklóján a mexyikói turistaparadicsom, Mazatklán egxyik hoteljében kattant a bilincs. Elfogásáról egyelőre annyit tudni, hogy egy nő volt vele, amikor rajtaütöttek. A közös akció négy-öt hétnyi előkészítő munkára tette fel a koronát.

Guzmánt túlzás nélkül lehet a világ legnagyobb kábítószer-kereskedőjeként aposztrofálni. Az amerikaiak annak tartják. Az Egyesült Államokba tartó kokain, metamfetamin és marihuána útját az Egyesült Államok felé ő és Sinaloa irányítja. 1993-ban egyszer már elkapták és el is ítélték, de 2001-ben egy mosatlan ruha szállítására használt kosárban megszökött a mexikói Almoloya de Juárez börtönéből. Tavaly a szervezett bűnözés megfigyelésével foglalkozó amerikai nem kormányzati szervezet, a Chicago Crime Commission az első számú közellenségnek kiáltotta ki. Csak az Egyesült Államokban ötmillió dolláros vérdíj volt kitűzve a fejére.

Washington egyébként azonnal kérte is Guzmán a kiadatását Mexikótól. Az amerikaiak félnek, hogy ha a drogbárót Mexikóban ültetik le, akkor a rácsok mögött is marad, aki volt, és a burjánzó hatósági korrupció miatt gyakorlatilag szabadon vezetheti tovább a Sinaloát. Mexikóban azt mondják, hogy több hatalma van, mint az elnöknek, Enrique Pena Nietónak. A börtön egyébként tényleg nem akadály. Guzmán már az 1993-ban kapott húszéves büntetését töltötte, amikor 1995-ben illegális fegyverbirtoklás és kábítószer-kereskedelem vádjával újra elítélték. az elvileg szigorított fegyházként működő La Palma börtönben elkövetett bűncselekmények alapján. Ügyészségi gyanú szerint a szökésében 78 ember volt benne.

Bár Guzmán beceneve, az „El Chapo” tökmagot jelent – a drogbáró mindössze 167 centiméter magas – egy kis narco corrido (kábítószer-ballada) úgy szól, hogy igaz, Guzmán kicsinek kicsi, de ami a fej és az ég között van, abban a nagyok között ő legnagyobb. Az ő esetében ez zseniális szervezőkészséget jelent. Amikor a hetvenes években először feltűnt a Guadalajara kartellben, más későbbi drogbáróktól eltérően nem kegyetlenségével hívta fel magára a figyelmet, hanem azzal, hogy mindig új módszereket talált ki és új útvonalakat rajzolt az észrevétlen kábítószer-csempészethez. 2009 óta minden évben szerepel a Forbesnak a világ legbefolyásosabb embereiről készített listáján, egymilliárd dollárra becsült vagyonával pedig a tizedik leggazdagabb mexikóinak számít. Elfogásának a jelentőségéről szuperlatívuszokban beszélnek a határ mindkét oldalán – Mexikóban pedig félnek, hogy a kartellek között több száz vagy akár több ezer halálos áldozatot követelő harcok törnek ki a hatalmi vákuum betöltéséért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.