Elkapták az Iszlám Állam három támogatóját New Yorkban

New Yorkban letartóztattak három brooklyni lakost, akit az Iszlám Állam (IS) támogatását célzó összeesküvéssel és a terrorszervezet anyagi támogatásával gyanúsítanak – közölték szerdán az amerikai hatóságok.

A 24 éves, üzbég állampolgárságú Abduraszul Haszanovics Dzsurabojevet és a 19 éves, kazah Ahror Szaidahmetovot azzal gyanúsítják, Szíriába akart utazni, hogy ott csatlakozzon az IS fegyvereseihez. A szintén üzbég, 30 éves Abror Habibovot azzal gyanúsították meg, hogy egy támogató hálózatot működtetett, amelynek révén Szaidahmetov Szíriába utazását finanszírozták. Habibov is el szándékozott jutni Szíriába.

Szaidahmetovot szerdán a New York-i John F. Kennedy repülőtéren fogták el, amikor fel akart szállni egy Törökországba induló repülőgépre, Dzsurabojev pedig szintén megvásárolta már a repülőjegyét, hogy márciusban Isztambulon keresztül utána induljon.

A bírósági iratokból kiderült: a gyanúsítottak tervei között szerepelt, hogy Szíriába menet eltérítsenek egy utasszállító repülőgépet.
Dzsurabojev és Szaidahmetov a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tájékoztatása szerint kifejezte szándékát, hogy ha nem tud eljutni Szíriába, akkor az IS nevében terrortámadásokat hajtson végre az Egyesült Államok területén. Az előbbi gyanúsított 2014 augusztusában egy üzbég nyelvű, az IS ideológiáját propagáló weboldalon az amerikai elnök meggyilkolásával fenyegetőzött, az utóbbi pedig – az FBI birtokában lévő hangfelvétel szerint – később azzal, hogy vásárol egy AK-47-es gépkarabélyt, és amerikai rendőröket lő le.

Szaidahmetov az FBI fedett ügynökeinek elmondta, arra is kész lett volna, hogy elmenjen katonának, és az amerikai hadsereg megtámadásához szükséges értesülésekkel lássa el az IS fegyvereseit.

Ha bűnösnek találják őket, mindhárom férfit 15 évi szabadságvesztésre ítélhetik. A hatóságok szerint a New Yorkban elfogott Dzsurabojev és Szaidhametov szabályos állandó amerikai lakhatási engedéllyel rendelkezett, a floridai Jacksonville-ben letartóztatott Habibov tartózkodási engedélye pedig már lejárt.

James Comey, az FBI igazgatója egy szerdai beszédében közölte, hogy az irányítása alatt álló hatóság mind az 50 államban indított nyomozást olyan személyek ellen, akik "a radikalizálódás különböző szakaszába" léptek. Comey szerint az érintetteknek IS felé való fordulásában szerepet játszottak a hozzájuk a közösségi médián keresztül eljutott toborzó üzenetek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.