Líbia felháborodott,amiért elvitték terroristáját az amerikaiak

A milíciavezér Ahmed abu Khattalah az első, akit az amerikaiak elkaptak a líbiai nagyvárosban lévő konzulátus elleni tavalyelőtti támadás miatt.

A líbiai kormány szerint Amerika megsértette az ország szuveneritását, amikor elszállítatta Ahmed abu Khattalaht, akit azzal vádolnak, hogy 2012-ben ő tervelte ki a bengázi amerikai nagykövetség elleni támadást - írja a Reuters. A líbiai igazságügyi miniszter Salah Al-Marghani azt mondta, hogy a gyanúsítottnak vissza kellene térnie Líbiába és ott kellene tárgyalni az ügyét – elsőként így reagált az eseményekre Tripoli.

A CNN tegnap értesült arról, hogy elkapták Khattalahot, mint a 2012-es bengázi merénylet fő gyanúsítottját. A férfi – az egyik helyi milícia vezére – az első ember, akit őrizetbe vesznek a Líbia második nagyvárosában, Bengáziban lévő amerikai konzulátus elleni támadás miatt.

Khattalaht az amerikaiak már elszállították Líbiából. A még hétvégi elfogásakor senki nem sérült meg, az akcióban részt vevő amerikaiak pedig mindannyian elhagyták az észak-afrikai országot. A milíciavezér ellen amerikai ügyészek tavaly emeltek vádat azzal a gyanúval, hogy ő volt az értelmi szerzője a támadásnak, amelyben három másik diplomata mellett Christopher Stevens nagykövet is életét vesztette.

A 9/11 évfordulóján, 2012. szeptember 11-én történt támadás egyébként az elnökválasztási kampány közepén érte az Egyesült Államokat, a Barack Obama elnök vezette előző demokrata adminisztráció pedig eleinte azt állította, hogy spontán szerveződött akcióról volt szó. Később derült ki, hogy ez nem igaz, és Stevens terrorista merénylett áldozata lett, amiből a republikánusok hatalmas belpolitikai botrányt csináltak. Az ő fenyegetőzésük miatt, hogy a Hillary Clinton utódjának szánt Susan Rice volt amerikai ENSZ-nagykövetből nem lett külügyminiszter, hanem „csak" a szenátusi jóváhagyástól nem függő nemzetbiztonsági tanácsadói posztig vitte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.