Eljárás Magyarország ellen: háromból kettő

Ha a biztosok is így döntenek, az adatvédelmi hatóság és a bírák kérdésében szerdán a második szakaszába léphet az eljárás. Jegybank-ügyben az Európai Bizottság még informálódni akar.

Továbblép az Európai Bizottság az adatvédelmi hivatal függetlensége és a bírák nyugdíjaztatása terén a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásban – tudta meg lapunk több forrásból. A végső döntést még szerdán a biztosoknak kell meghozniuk.

Ez az eljárás második szakasza, ami azt jelenti, hogy a januárban Budapestre küldött információkérés után most már indoklással ellátott véleményt fog a bizottság eljuttatni a magyar hatóságokhoz. Ez az utolsó lépés, mielőtt a bizottság az Európai Bírósághoz fordulna.

A jegybank függetlenségének érdekében indított eljárásban egyelőre nem várható sem a folyamat leállítása, sem a második szakaszba lépés. Feltételezhető, hogy a bizottság további információt kér majd a kérdésben a magyar hatóságoktól.

Kérdés, mi lesz a média és az igazságszolgáltatás függetlenségének ügyében. Ebben a két témában rendszeres a levelezés a magyar fél és a bizottság között. A két tárgyban – az eljárásokkal kapcsolatos érvekkel együtt – Magyarország február közepén küldte el a válaszait Brüsszelbe. Ez alapján dönthet a bizottság, hogy akar-e és tud-e eljárást indítani. Mivel a média területén kevés az uniós szabályozás, így ebben az ügyben nehéz lenne lépni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.