Elítéltek egy magyar férfit is a NATO-ellenes tüntetők perében

Lopás miatt három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a strasbourgi bíróság egy 24 éves magyar férfit abban a perben, amelyet a múlt hét végi NATO-csúcstalálkozó alatt lezajlott zavargások során őrizetbe vett személyek ellen indítottak.

A NATO-csúcstalálkozó idején előállított több száz tüntető közül a francia sajtó beszámolója szerint hétfőn este 11 személynek, hét francia, három német és egy magyar állampolgárnak kellett bíróság elé állnia Strasbourgban.

Közülük hat, 20 és 30 év közötti  személyt - három német és három francia állampolgárt - három és hat hónap közötti - letöltendő vagy felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélt a bíróság a zavargásokban való részvételért, további három francia és egy német esetében pedig május 5-én mond ítéletet.

Az MTI érdeklődésére a bíróság kedden megerősítette, hogy a NATO-ellenes tüntetők perében egy magyar állampolgárra is kiszabtak három hónap felfüggesztett börtönbüntetést.

Az illetékes azonban hozzátette: a 24 éves férfit lopás miatt ítélték el, amely nem hozható közvetlen összefüggésbe a zavargásokká fajult NATO-ellenes tüntetésekkel. A fiatalembert az ítélethirdetés után a hatóságok elengedték. A francia sajtó úgy tudja, hogy a férfi Németországban él.

A pénteken és szombaton tartott NATO-csúcstalálkozó idején Strasbourgban rendezett NATO-ellenes nemzetközi megmozdulások békés tüntetői közé több száz rendbontó keveredett, akiknek egy része felgyújtott egy hotelt, egy gyógyszertárat és az egykori határállomás épületeit, valamint középületekbe tört be.

A gyújtogatások miatt eddig hétfőn két orosz és egy német állampolgár ellen emelt vádat a strasbourgi ügyészség. Nicolas Sarkozy államfő  az "állam támogatásáról" biztosította a határváros polgármesterét a jelentős károk helyreállításában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.