Elítélték bin Laden özvegyeit

Pakisztánban ma elítélték bin Laden három özvegyét és két lányát. Az utóbbi hetekben kiszivárgott információk alapján egyre furcsább, sokáig miért nem akadtak bin Laden nyomára.

Oszama bin Laden három özvegyét és két legidősebb lányát ma elítélték Pakisztánban: 45 napos börtönbüntetést és tízezer rúpia (körülbelül 114 dollár) bírságot kaptak. A nőket bin Laden tavaly májusi meggyilkolása óta őrizetben tartották, hivatalosan március 3-án tartóztatták le őket, így két hét múlva letelik a büntetésük. Azzal vádolták őket, hogy illegálisan lépték át a határt, majd illegálisan tartózkodtak az országban. A büntetés lejárta után hazatoloncolják a nőket, ötük közül négy szaúd-arábiai, egy pedig jemeni.

Kommandósok őrzik a házat, ahol állítólag fogva tartják bin Laden özvegyeit
Pakistani policemen stand guard outside the house where bin Laden's family is believed to be detained in Islamabad April 2, 2012. A Pakistani court charged former al Qaeda leader Osama bin Laden's three widows and two daughters with illegally staying in the country and sentenced them to 45 days in jail, their lawyers said on Monday. REUTERS/Faisal Mahmood (PAKISTAN - Tags: POLITICS CRIME LAW CIVIL UNREST)

Úgy tudni, hogy az özvegyeket Iszlámábádban tartják fogva egy házban, ahol együtt vannak a gyerekeikkel. A tárgyalást ebben a házban tartották egy rögtönzött bíróság előtt. Az ügyvédük azt mondta, hogy nem fog fellebbezni az ügyben. A hazatoloncolást illetően Jementől már megkapta a beleegyező választ, Szaúd-Arábiával azonban még tárgyal.

Oszama bin Laden körülbelül öt évig élt biztonságban az észak-nyugat pakisztáni Abbottabadban a feleségeivel és gyerekeivel. A bujkálás alatti életmódjukról az utóbbi hetekben szivárgott ki több részlet, amelyek gyanússá teszik, hogyan nem akadtak a hatóságok gyorsabban bin Laden nyomára. Iszlámábád annak idején összetűzésbe került az Egyesült Államokkal, mivel kifogásolták, hogy az USA nem szólt, mielőtt lecsapott volna bin Ladenre. A pakisztáni hatóságok azt állították, nem tudták, hogy az al-Kaida vezére Abbottabadban van, ezt az USA azonban nem igazán hitte el.

A terroristavezér állítólag kilenc éven keresztül öt különböző házban lakott, és gyerekei is születtek. Amal Abdulfattah, bin Laden legfiatalabb felesége elmondta, hogy 2000-ben ment Pakisztánba, és még a 2001. szeptember 11-ei merénylet előtt hozzáment bin Ladenhez feleségül. Amal négy gyereket szült bin Ladennek, kettőt pakisztáni állami kórházban, de ekkor sem buktak le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.