Elítélték a ruandai népirtás szellemi atyját

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a nemzetközi bíróság a ruandai népirtás egyik fő szervezőjét. A 800 ezer ember halálával járt konfliktusnak a mai napig nincs vége. A ruandaiak a tárgyalások 2009-ben várható végétől remélik a megnyugvást.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a nemzetközi bíróság a ruandai népirtás egyik fő szervezőjét. Theoneste Bagosora és két társa volt a fő felelőse annak a tömeggyilkosságnak, amelyet az afrikai ország hutu törzsének tagjai követtek el 1994-ben. Az áldozatok, akik a rivális Tuszi törzsből - és a Hutu törzs mérsékeltebb tagjai közül - kerültek ki, több mint 800 ezren voltak.

A népirtás kapcsán ez volt az első ítélet a nemzetközi bíróságon. A 67 éves Bagosora két tettestársa, Anatole Nsegiyumva és Alloys Ntabakuze szintén életfogytig tartó büntetést kaptak. A hármas etnikailag homogén Ruandát akart létrehozni a Tuszik elkergetésével és kiirtásával.

A bíróság ezúttal Tanzániában ülésezett. 409 tárgyalási nap alatt 30 ezer oldalnyi dokumentumot néztek át, 242 tanút hallgattak meg, és 1600 bizonyítékot vettek számításba. A védelem szerint nem vol szervezett a pusztítás, ezért nem lehetett jogi értelemben népirtásról beszélni. A vádlottak fellebbeznek a döntések ellen.

Bagosora két évig menekült az igazságszolgáltatás elől, és végül kamerunban tartóztatták le, 1996-ban. A tárgyaláson feltárt dokumentumok szerint évekkel a népirtás előtt szervezkedett, hogy a fő ellenségnek kikiáltott Tuszikat kiirtsa.

Ruanda a mai napig nem heverte ki a pusztítást, és még mindig vannak fegyveres csoportok, amelyek nem hajlandóak véget vetni a harcoknak. Egymásra mutogat a két törzs, és állítják, változatlanul fenyeget a konfliktus.

A BBC szerint a ruandaiak többsége alig várja, hogy - várhatóan jövőre - lezáruljon a nemzetközi bíróság munkája. Eddig 33 embert ítéltek el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.