Elítélték az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg két parancsnokát

Civilek ellen elkövetett háborús bűnök elkövetésének vádjával elítélték az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) két parancsnokát szerdán az észak-koszovói Mitrovicában - számolt be róla honlapján a Koha Ditore című napilap.

Az úgynevezett Drenica csoport két tagjára, Sami Lushtakura és Sylejman Selimire összesen 18 év börtönbüntetést mért ki az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírói tanácsa a mitrovicai alapfokú bíróságon. Az ítélet szerint a két férfi civileket kínzott meg az UCK egyik táborában 1998-ban. Öt vádlottat felmentettek.

Sami Lushtaku korábban Hashim Thaci koszovói külügyminiszter és korábbi kormányfő pártjának meghatározó személyiségei közé tartozik, és az észak-koszovói Skenderaj polgármestere. Lushtakut szándékos emberölésért ítélték 12 évre, 1998 szeptemberével három golyóval ölt meg egy máig azonosítatlan 40 év körüli albán férfit.

Sylejman Selimi hat évet kapott a helyi albánok ellen elkövetett erőszakos és embertelen tettei miatt. Selimi korábban Koszovó tiranai nagykövete volt.

A Koszovói Felszabadítási Hadsereg 1998-1999-es koszovói-szerb konfliktus idején elkövetett tettei máig vitatottak, azzal is vádolták őket, hogy szervkereskedelmi hálózatot szerveztek, amelynek keretében fogságba ejtett, elrabolt szerb és albán nemzetiségű személyeket csonkítottak, illetve gyilkoltak meg.

Dick Marty az Európa Tanács megbízottjaként 2010-ben készített jelentést a szervkereskedelmi ügyről. A dokumentum arra is kitért, hogy Hashim Thaci volt az úgynevezett Drenica csoport vezetője, amely ellenőrzése alatt tartotta a fővárostól, Pristinától nyugatra, Koszovó középső részén elterülő Drenica-völgyet, s amelynek több tagja közvetlenül is érintett lehet a szervkereskedelemben.
Koszovónak most nemzetközi nyomásra fel kell állítania egy különleges bíróságot, amely az UCK által elkövetett bűntetteket vizsgálná.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.