Tömegesen viszik be a török 'puccsistákat'

Az Európai Unió tisztviselői élesen bírálták a vasárnapi tömeges letartóztatásokat Törökországban, melyek főleg a Recep Tayyip Erdogan elnököt bíráló Fethullah Gülen hívei ellen irányultak.
Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselője és az Európai Bizottság biztosai szerint az Isztambulban és több tucatnyi török városban zajló letartóztatások az európai normákkal ellentétesen zajlottak.

Vasárnap több mint 24 embert vettek őrizetbe rendőrök, köztük a török televíziócsatornát működtető Samanyolu Media Group vezetőjét és a csatorna egyik producerét és forgatókönyvíróját. Letartóztatták az isztambuli rendőrség terrorelhárító részlegének volt parancsnokát, Tufan Ergüdert is.

A Zaman török napilap szerint a tévécsatorna közel állt a Hizmet mozgalom szellemi vezetőjéhez, Fethullah Gülenhez, aki az Egyesült Államokban él száműzetésben. Gülen korábban Recep Tayyip Erdogan elnök szövetségese volt, de most azzal vádolják, hogy „párhuzamos államot" működtetett Törökországon belül.

Mogherini és az EU bővítéséért felelős biztosa, Johannes Hahn közleményükben hangsúlyozták, hogy Törökország csatlakozási folyamatának elmozdulása attól is függ, mennyire tartja az ország tiszteletben a jogállamiságot és az emberi jogokat. A két európai politikus hozzátette, hogy a török rendőrség rajtaütései és a letartóztatások összeférhetetlenek a sajtószabadsággal, ami a demokrácia fő alapköve. Mogherini és Hahn reméli, hogy független nyomozás zajlik majd a fogva tartottak ügyében, és hogy megilleti majd őket ártatlanság védelme.

BBC megemlíti: a rendőrség akciójára egy nappal azután került sor, hogy Erdogan elnök ígéretet tett a Gülen hívei elleni fellépésre. A török államfő szerint Gülen puccsot akart végrehajtani Törökországban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.