Lefejeztek egy kanadai túszt

Justin Trudeau kanadai kormányfő hidegvérű gyilkosságnak nevezte a kanadai John Risdel lefejezését. A 68 éves férfival a Fülöp-szigeteken végzett egy iszlamista szervezet.

John Risdel fejét hétfőn találták meg a Fülöp-szigetekhez tartozó Jolo szigetén – írja a BBC. A hatóságok megállapították, hogy egy külföldi állampolgár halt meg, azt azonban mostanáig nem tudták, hogy az Abu Sayyaf nevű iszlamista szervezet egyik fogvatartottjáról van-e szó.

A kanadai férfit és három társát – egy másik kanadai férfit és a Fülöp-szigeteki barátnőjét, valamint egy norvég férfit – 2015 szeptemberében rabolta el a szervezet egy szállodából. Sokáig nem lehetett tudni, hogy mi történt velük, ám két hónappal később az Abu Sayyaf nyilvánosságra hozott egy videót, amelyben 80 millió dollárt követeltek a fogva tartott külföldiekért. A szélsőségesek figyelmeztettek, hogy kivégzik a túszokat, ha április 25-ig nem fizetik ki az összeget. A kanadai kormány azonban elvi okok miatt sosem fizet emberrablóknak – írta egy kormányközeli forrásra hivatkozva a The Globe and Mail.

A délkelet-ázsiai országban számos radikális iszlamista szervezet működik, ám az Abu Sayyaf az egyik legszélsőségesebb. Becslések szerint néhány száz tagja lehet, akik egy független, iszlám államot akarnak létrehozni a többségében katolikusok lakta országban. A kilencvenes években alakult szervezet – amely korábban az al-Kaidának fogadott hűséget, a közelmúltban azonban „átpártolt” az Iszlám Államhoz – robbantásokkal és túszejtésekkel igyekszik nyomást gyakorolni a kormányra. Jelenleg is több külföldit tartanak fogva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.