Elítéli az önégetéseket a hivatalos Tibet

Gyilkosságnak nevezte az önégetésekre való felbujtást újságírók előtt a Tibeti Autonóm Terület alelnöke, Loszang Gjaltszen pénteken – jelentette a kínai online média.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) kongresszusán részt vevő tibeti vezető a kínai törvényekre hivatkozott, amikor az elmúlt időszakban tapasztalt önégetés-hullámról kérdezték. – Az élet értékes, az emberek életét feláldozni rejtett politikai célokért az emberi lelkiismeret és erkölcs ellen való, s ezért elítélendő – állapította meg a kongresszusi küldött. Li Csang-ping, Szecsuan tartományi pártvezető a neki szegezett kérdésre azt felelte: "a 14. dalai láma az, aki válaszolni tud arra, mi az oka az önégetéseknek, hiszen ő ezek kiötlője".

Navi Pillay, az ENSZ emberjogi főbiztosa a közelmúltban felvetette, hogy Peking engedjen nemzetközi megfigyelőket és újságírókat a tibetiek lakta területekre. Akkor a kínai külügyi szóvivő visszautasította Pillay javaslatát, és a belügyekbe való beavatkozásnak minősítette.

A tibeti törvényhozás 65 éves elnöke, Csiangpa Puncsog most Pekingben ezzel kapcsolatban kijelentette, szívesen látják a látogatókat, a tanulókat, kirándulókat az országból és azon kívülről is, de a más céllal érkezőket nem. Ugyanakkor a tájékoztató termét megtöltő újságírókhoz szólva megjegyezte, szívesen látja őket, hogy a maguk szemével győződjenek meg Tibet valóságos helyzetéről.

Az önégetésekkel kapcsolatban a politikus megállapította: "azt mondják, hogy Tibet ég. Tibet nem ég". A lhászai esetekről szólva pedig azt mondta, az önégetők más területekről jöttek, és előre megtervezett akciókról volt szó.

Ugyancsak pénteki jelentések szerint százak vonultak az utcára az északnyugat-kínai Csinghaj tartomány tibetiek lakta Zsungvo városában. Helyiek és emigráns tibetiek beszámolója szerint a tiltakozók többsége középiskolás diák volt, akik függetlenséget követelő jelszavakat kiáltoztak, és azt is kifejezésre juttatták, szeretnék a dalai láma visszatérését. – Nagy felfordulás volt ma reggel – nyilatkozott egy férfi. A rendőrség – úgy tudni – nem avatkozott be, és a felvonulást nem követték őrizetbe vételek. Az elmúlt napokban ketten gyújtották fel magukat a közelben. –A kínai vezetőknek, akiket a XVIII. pártkongresszuson kiválasztanak, el kell ismerniük, hogy Kína keménykezű politikája Tibetben teljes mértékben sikertelen, és csakis párbeszéddel lehet békés és tartós megoldásra jutni – hangoztatta Lobszang Szangaj, az indiai Dharamszalában székelő tibeti "emigráns kormány" feje. - Hiszünk abban, hogy az elnyomás végével az önégetés-hullám is véget ér – tette hozzá.

Tibeti emigráns forrásokra hivatkozó sajtójelentések szerint a KKP kongresszusának nyitányára időzítve 48 órán belül hatan gyújtották fel magukat, köztük egy 15 és két 16 éves szerzetes, valamint egy 23 éves nő, akinek ötéves gyereke van. A londoni székhelyű Free Tibet mozgalom szerint az önégetések a "kínai elnyomás", a vallásszabadság megsértése elleni tiltakozások, egyben a dalai láma melletti kiállást jelképezik. Pekingben úgy vélik, a dalai láma, mint buddhista vallási vezető, könnyedén leállíthatná az öngyilkosságokat.

Elnöki példamutatás a megtakarításra

Jelképes összegről, ám gesztusértékű bejelentést tett Ma Ying-jeou tajvani elnök a hét közepén: 10 millió új tajvani dollárt (75 millió forint) takarít meg a jövő évi államfői büdzséjéből. A tajvani China Times számítása szerint ez az elnöki teljes költségvetés egynegyede. Egy nappal később az állami alkalmazottakat felügyelő Yuan vezetői és további három miniszter ugyancsak közölte, hogy hivatali kiadásaikat jövőre negyedével lecsökkentik. A törvényhozás képviselői egyébként a központi kormány 2013-as évi költségvetéséből viszonylag jelentős lefaragásra tettek javaslatot. A napokban közzétett előrejelzés szerint a 23 milliós Tajvan GDP-je idén a várt 2,2 százalék helyett csak 1,6 százalékkal bővül. (Munkatársunktól)


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.