Elismerés az önkényeskedő rendőrök leleplezéséért

A New York Times négy kategóriában is győzött az idei Pulitzer-díjátadón.

A New York-i Columbia Egyetem hétfőn 21 sajtó és művészeti kategóriában osztotta ki a díjat, amely a hírnév mellett tízezer dollár jutalommal is párosul. A New York Times színeiben David Barboza kapta a nemzetközi riport műfajban az elismerést a kínai vezetők és hozzátartozóik titkos meggazdagodásának leleplezéséért, két másik újságíró az oknyomozó kategóriában nyert a Wal-Mart üzletlánc mexikói terjeszkedésének hátterével. A legjobb tényfeltáró írásokért ugyancsak a New York-i lapot díjazták az Apple és más információ-technológiai cégek üzleti gyakorlatáról, mert az indoklás szerint „bemutatják a változó globális gazdaság árnyoldalát”.

A leghasznosabb közszolgálatot teljesítő írásnak a floridai Sun Sentinel cikkét ítélték szolgálaton kívüli rendőrök civilekkel szembeni visszaéléseiről. Ugyanakkor a belföldi riportért járó díjat egy brooklyni internetes oldal, az InsideClimate News munkatársai kapták, akik az olajvezetékek laza szabályozásából adódó környezetvédelmi veszélyekről írtak. A Breaking News kategóriában egyrészt a Denver Post lett díjazott az aurorai tömegmészárlásról készített riportjaiért és videóiért, másrészt az AP hírügynökség öt – köztük spanyol, argentin és mexikói – fotósa alkotta csoport a szíriai háborút megörökítő felvételekért. Az életkép fotóért a díjat az AFP szabadúszója, Javier Manzano kapta, ugyancsak Szíriában, a felkelőkről készült képeiért.

A magyar származású amerikai újságíró, lapkiadó, Joseph Pulitzer által alapított, idén 97. alkalommal átadott díjban a regény kategóriát Adam Johnson nyerte a The Orphan Master’s Son című regényével, amely az észak-koreai kommunista diktatúráról szól. A történelmi művek közül Fredrik Logevallnak az Egyesült Államok vietnami háborújával foglalkozó munkáját díjazták, amelyen az író állítólag tizenegy évig dolgozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.