Súlyos hiba, hogy az S&P leminősítette Franciaországot

A francia pénzügyi piacok hatósága bejelentette, nyomozást indítanak, hogy kiderítsék: hogyan adhatott ki az egyik legnagyobb hitelminősítő, a Standard and Poor téves minősítést Franciaország várható leminősítéséről.

Az S&P hitelminősítő intézet elismerte, hogy hibás adatot közölt, mikor a francia adóskockázati besorolás leminősítéséről tájékoztatott, írja a Le Monde. A Global Credit portálján egyes előfizetők számára olyan értesítést jelent meg, amely szerint megváltozott Franciaország adósosztályzata. - Nem ez a helyzet, a minősítés változatlanaul AAA és ez a szerencsétlen baleset nincs összefüggésben semmilyen gazdasági aktivitással - írta később közleményében az ügynökség, melyben kifejtette: csak technikai hibáról volt szó.

A francia pénzügyminiszter, Francois Baroin "sokkoló szóbeszédnek" minősítette az esetet, melynek semmilyen alapja nincs, és követelte, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben. - Nem hagyjuk, hogy negatív üzeneteket terjesszenek. megvan a stratégiánk az adósságkezelésünkre, megvannak a fix lépéseink és ezen nem is fogunk változtatni - mondta az épp Lyonban tartózkodó miniszter.

A téves üzenet azonban épp olyan időszakban látott napvilágot, amikor az adósságpiacon újabb történelmi rekordot döntött, 170 bázispont fölé emelkedett az irányadónak tekintett, tízéves lejáratú német és francia kormánykötvények hozama közötti különbség, vagyis ennyivel került többe a francia államadósság finanszírozása, mint a németé.

Franciaországra mindhárom nagy hitelminősítő - az S&P, a Moody,s és a Fitch Ratings - a legkisebb szuverén törlesztési kockázatot jelző besorolást tart érvényben, de már itt is éreznia  nyomást a romló pénzügyi mutatók miatt. Ez szerepet játszott abban, hogy Párizs hétfőn újabb takarékossági tervet jelentett be, amelynek értelmében 7 milliárd euróval csökkentik a jövő évre tervezett (költségvetési) kiadásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.