Betegszabadságon a miniszterelnök, visszavonulását készítheti elő

A bukaresti kormányt ettől a héttől egy olyan párt elnöke irányítja, amely soha nem indult választáson, és ha indulna, nem lépné át a parlamenti küszöböt. Gabriel Oprea, a felmérésekben külön nem is szereplő Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) vezetője kedden foglalhatta el ideiglenesen a miniszterelnöki széket, miután a szociáldemokrata Victor Ponta betegségre hivatkozva a felfüggesztését kérte.

Ponta vasárnap hagyta el az isztambuli magánkórházat, ahol kosárlabdázás közben bekövetkezett térdszalagszakadását megműtötték. Egy telefonos tévéinterjúban azt mondta, 28 napi lábadozásra lesz szüksége, és javasolta az elnöknek, hogy addig Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettest, belügyminisztert nevezze ki ideiglenes kormányfőnek. Az ellenzék szerint Ponta valójában az ellene folyó ügyészségi eljárás elől menekült Törökországba.

Alina Gorghiu, az ellenzék fő erejét adó Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke azt is megkockáztatta, hogy Ponta „egy tisztességesebb visszavonulásra” készül. Mások, köztük Traian Basescu volt államfő szerint szó sincs ilyesmiről. Basescu úgy értékelte: aki lábadozása közben fontosnak tartja személyesen bejelenteni a gyógyszerek árának 20 százalékos csökkentését és a 24 százalékos áfa 19 százalékra mérséklését, az nem készülhet visszavonulni. A parlamentben szerdán megszavazott adócsökkentésről a politikai döntést Ponta tette közhírré közösségi oldalán, miután a hét végén meglátogatta Isztambulban a pénzügyminisztere.

Gabriel Oprea ideiglenes kormányfő
Gabriel Oprea ideiglenes kormányfő
Andreea Alexandru / MTI/Mediafax

Közben Ponta szerdán további rossz híreket kapott a korrupcióellenes ügyészség (DNA) háza tájáról. Kiterjesztették a nyomozást a kormányfő barátja és egykori párttársa, Sebastian Ghita ellen, illetve megtiltották neki nemcsak a lakhelye elhagyását, hanem a képviselői mandátuma gyakorlását is. Hasonló intézkedés várhat a miniszterelnökre is, ha hazatér. A szociáldemokrata kormányfő bevallotta, hogy nem beszélt a liberális államelnökkel, mióta június 5-én Klaus Johannis lemondásra szólította fel az ellene indult büntetőeljárás miatt.

A két politikus között korábban is kizárólag intézményes együttműködés volt, aminek a helyét mostanra átvette a nyílt ellenségeskedés. A viszonyt jól szemlélteti, hogy az ideiglenes kormányfőt csak azután volt hajlandó kinevezni Johannis, hogy Ponta orvosi igazolást küldött. Másfelől az elnök szerdán anélkül nevezte meg jelöltjét a külföldi hírszerzés (SIE) hét hónapja üresen álló igazgatói posztjára, hogy konzultált volna a parlamenti többséggel. A szociáldemokraták közölték is, hogy nem támogatják Mihai Razvan Ungureanu liberális honatyát, volt miniszterelnököt a tisztségre, amelyet 2012-és kormányfői kinevezése előtt is betöltött.

Az ideiglenes kormányfőt „adó” UNPR támogatottságát nem mérik külön a közvélemény-kutatók. A pártot gúnyosan „a nemzeti érdek pártjaként” emlegetik, utalásként arra, ahogyan a partnereit váltogatja a nemzeti érdekre hivatkozva. Oprea ideiglenes kormányfőként adott első, kedd esti interjújában is azt hangsúlyozta: pártja a nemzeti érdeket szolgálja, és betartja a szavát. Egyben elismerte, hogy az elmúlt napokban is tárgyalt a kormányt megbuktatni próbáló PNL vezetőjével, akit a barátjának nevezett. A 2008-as választások után a szociáldemokrata PSD-ből kiszakadt UNPR kormányon maradt a Demokrata Liberális Párt szövetségeseként, de a 2012. decemberi választásokon már ismét a szociáldemokratákkal közösen indulva szerzett tíz képviselői és három szenátori mandátumot. Azóta további 45 honatyát verbuvált más pártoktól, és a román nacionalisták örömére sikerrel helyettesíti a királycsináló szerepében a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.