Elhunyt Mihajlo Mihajlov

Elhunyt Mihajlo Mihajlov, a titói Jugoszlávia egyik legismertebb politikai máskéntgondolkodója, akit a kommunista hatalom évekre börtönbe vetett.

A 76 éves Mihajlovot vasárnap, a szerb fővárosban lévő lakásában érte a halál.

Mihajlov orosz emigráns szülők gyermekeként látta meg a napvilágot. A hatvanas évek elején a horvátországi Zára (Zadar) egyetemén orosz irodalmat tanított. A jugoszláv kommunista hatóságok 1966-ban három és fél évre bebörtönözték, mert könyvet adott ki az Oroszországban az 1917-es októberi forradalom után létesített koncentrációs táborokról, ezzel pedig - úgymond - megsértette egy külföldi állam hírnevét. 1975-ben ellenséges propaganda vádjával ismét elítélték, ezúttal hét évre, mert Jugoszláviában és külföldön megjelent írásaiban bírálta a jugoszláv rendszert.

Büntetését nem kellett teljes egészében letöltenie, 1978-ban szabadon engedték és elhagyhatta Jugoszláviát. Az Egyesült Államokban telepedett le, a Yale egyetemen és más felsőoktatási intézményekben orosz irodalmat oktatott. Szerbiába 2001-ben, Slobodan Milosevic jugoszláv elnök hatalmának előző évi megdöntése után tért vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.