Elhunyt Charlie Wilson legendás amerikai képviselő

Az egykori amerikai kongresszusi képviselőnek az 1980-as években fontos szerepe volt a szovjetellenes afgán erőket támogató titkos amerikai akcióban. Charlie Wilsonról film is készült, Tom Hanks főszereplésével.

Meghalt szerdán Charlie Wilson egykori amerikai kongresszusi képviselő, akinek legendás szerepe volt az 1980-as években a szovjetellenes afgán erőket támogató titkos amerikai akcióban, és akit Tom Hanks alakítása tett halhatatlanná a Charlie Wilson háborúja című filmben. A 12 mandátumon, vagyis 24 éven át Washingtonban képviselősködő, kalandos életű demokrata párti politikus 76 éves korában hunyt el egy texasi kórházban.

Wilson a képviselőházban a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA legfőbb támaszává vált az afgán ellenállás támogatásában és a mudzsahidek titkos felfegyverzésében, s ezzel hozzájárult a szovjetek vereségéhez.

A Capitoliumon "Good Time Charlie" (Mulatozós Charlie) volt a beceneve: híres volt könnyed életmódjáról, arról, mennyire szerette az alkoholt és hogy mindig vonzó, fiatal nőkkel vette magát körül stábjában, ahogy ezt a film kitűnően érzékeltette.

Wilson 1973 és 1997 között képviselte Texast a fővárosban. Martin Frost korábbi texasi képviselő, aki két évtizeden át együtt dolgozott Wilsonnal Washingtonban, azt mondta: rendkívüli személyiség volt, aki megváltoztatta az amerikai külpolitika irányát, az afganisztáni szerepéről keringő történetek "teljesen valósak".

Charlie Nesbitt Wilson idősen lett ünnepelt híresség, miután 2007-ben Charlie Wilson háborúja címmel film készült arról, hogyan érte el, hogy a Reagan-kormány támogassa a megszálló szovjet csapatok ellen harcoló afgán erőket. A filmben Tom Hanks mellett olyan sztárok szerepeltek, mint Julia Roberts, Amy Adams vagy Philip Seymour Hoffman.

A film alapjául szolgáló azonos című 2003-as regény szerzője, George Crile egykor azt mondta: ez volt a CIA történetének legnagyobb és legsikeresebb akciója, amely mögött valójában két figura állt, Charlie Wilson és a vele szorosan együttműködő Gust Avrakotos CIA-tiszt (őt alakította a filmben remekelő Philip Seymour Hoffman).

 

Charlie Wilson a film 2007-s bemutatóján, mögötte a plakáton a film főszereplői, Julia Roberts, Tom Hanks és Philip Seymour Hoffman
Former U.S. congressman Charlie Wilson arrives at the world premiere of the film "Charlie Wilson's War" in Los Angeles, California December 10, 2007. The film is based on the true story of Texas socialite Joanne Herring and Wilson. Julia Roberts portrays Herring and Hanks portrays Wilson in the film. REUTERS/ Fred Prouser (UNITED STATES)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.