Elhunyt az apartheid élharcosa

Elhunyt a dél-afrikai hadsereg egykori parancsnoka, az apartheid utolsó kemény kezű védelmi minisztere. Hétfői halála épp Nelson Mandela születésnapjára esett.

Elhunyt a "totális támadás" stratégiájának kidolgozója, a faji megkülönböztetés leghatározottabb szószólója, aki a nyolcvanas években védelmi miniszterként a fekete egyenjogúságért fellépők elleni fegyveres akciókat is támogatta. A sors fintora, hogy Magnus Malant épp Dél-Afrika első fekete elnöke, Nelson Mandela 93. születésnapján érte otthonában a halál.

Magnus Malan esküt tesz az apartheid bűneit feltáró bizottság előtt.
Former South African Defence Minister General Magnus Malan is sworn in before testifying to the Truth and Reconciliation Commission, May 7. In his testimony Malan urged the Commission, headed by Archbishop Desmond Tutu, to forget about revealing apartheid crimes so that the country could bury the past and build the future. SAFRICA TRUTH

Malan volt az első exminiszter, akit az apartheid idején elkövetett bűnökért bíróság elé állítottak. A vád szerint Malan adott utasítást a zuluk lakta tartományban 13 ember megölésére, azzal a céllal, hogy a zulu Inkatha Szabadság Párt és a fekete egyenjogúságér tfellépő Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) között konfliktust provokáljon ki, biztosítva ezzel a fehér elit hatalmon tartását. Bár a tábornokot – aki 1973-tól az ország hadseregének parancsnoka is volt miniszteri kinevezéséig – felmentették, pere mégis a feketék és fehérek közötti megbékélés próbaköve lett. Az akadályt főként annak köszönhetően vette sikeresen a dél-afrikai társadalom, hogy Nelson Mandela – akkor már az ország elnökeként – maga is kiállt az ítélet elfogadása mellett. Az apartheid ellen küzdő politikus felszólalásával lehűtötte a felmentés ellenzők kedélyeit.

A védelmi tárcát 1980-tól 1991-ig irányító tábornok nem csak országon belül, de a szomszédos országok területén is utasítást adott az apartheid ellenzőinek likvidálására, sőt bombázásra is – emlékeztet a BBC. 1991-ben az apartheid rezsim utolsó elnöke, Frederik Willem de Klerk elnök váltotta le posztjáról. A demokratikus átalakulást előkészítő államfő Malant vízügyi és erdészeti miniszterré nevezte ki.

A tábornok otthonában halt meg 81 évesen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.