Elhunyt az antibébi-tabletta feltalálója

Pénteken éjszaka, hosszú betegséget követően elhunyt a fogamzásgátló pirula egyik „atyja", Carl Djerassi San Franciscóban – jelentette az APA hírügynökség.
Djerassi 1929-ben született Bécsben, bolgár-osztrák zsidó családban. Mint a Der Standard felidézi, több más zsidóhoz hasonlóan 1938-ban menekült el a hitleri Harmadik Birodalomból, egy évvel később került az Egyesült Államokba, ahol aztán szerves kémiából doktorált. Szerteágazó érdeklődésű volt, tudományos munkái mellett novellákat és színházi darabokat is írt, és neves műgyűjtő is lett. Neki volt az egyik legnagyobb magángyűjteménye Paul Klee (1879–1940) műveiből, amelyekből utóbb a bécsi Albertinának és a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumának is adományozott.
Carl Djerassi
Carl Djerassi
Heinz Peter Bader / Reuters

Az 1900-as évek közepén Mexikóvárosban jött össze egy nemzetközi vegyészcsoport, amelynek sikerült a jamszgyökérben található diosgenin kémiai átalakításával progeszteront előállítania. Ez a felfedezés jelentősen megváltoztatta az addig állati szervekből izolált természetes fogamzásgátló hormonok piacát. 1944-ben Russel Marker, a magyar származású Somló Imrével és Federico Lehmann-nal társulva megalakította a Syntex gyógyszergyárat, amelynek aztán később vezető munkatársa lett  Djerassi és a Budapesten 1916-ban született Rosenkranz György (George) is.

Az utóbbi két kutató a mexikói Luis Miramontes társaságában „találta fel” az ösztrogén hormon és progesztin kombinációját (progesztin 19- noretiszteron) 1951-ben, amelyet aztán hat évvel később az Egyesült Államokban hivatalosan engedélyeztek fogamzásgátló tablettaként, majd az egész világon elterjedt.

Az antibébi-tabletta másik atyja, a most 99 éves Rosenkranz 1916-ban Budapesten született, Svájcban, a Technológiai Intézetben tanult vegyészetet s doktorált. A szteroidok kutatásával foglalkozott a későbbi Nobel-díjas Lavoslav Ruzicka irányításával. A Svájcban is erősödő nácizmus miatt vándorolt ki, és Somló hívására 1945-ben csatlakozott a mexikói Syntex gyógyszergyárhoz, amelynek aztán elnöke is volt 1981-es nyugdíjba vonulásáig.

Kitűnő kutatókat vonzott a céghez, így Djerassit és Alex Zaffaronit, s együtt értek el kimagasló eredményeket a mexikói őserdőkben felkutatott alapanyagok felhasználásával a szteroid gyógyszerek, így kortizon hormonok és az említett fogamzásgátló tabletta kutatásában, feltalálásában. Rosenkranz nevéhez több mint 150 gyógyszer szabadalma fűződik. Tagja a mexikói és az amerikai tudományos akadémiának is, nem beszélve arról, hogy nemzetközi hírnevű bridzsjátékos, tizenegyszer volt amerikai bajnok, aki több mint egy tucat bridzskönyvet is írt. 1984-ben a Washingtonban rendezett bridzsbajnokság alkalmával feleségét elrabolták, s egymillió dollár váltságdíjat követeltek tőle. Az FBI és a rendőrség sikeres akciójával elfogták a tetteseket, s az asszony sértetlenül szabadult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.