Elhunyt a japán kormányt perlő utolsó kínai szexrabszolga

Meghalt 89 éves korában az egykori atrocitásokért a japán kormány ellen pert indított szexrabszolgák utolsó élő tagja – számolt be az állami média pénteken.

Csang Hszian-tut az észak-kínai Sanhszi tartományban található otthonában érte a halál – közölte kampányában segítőtársa, Csang Suang-ping. Mint mondta, utolsó napjaiban is azt remélte, önkéntesek segíteni fogják abban, hogy szenvedéseiért jogi elégtételt kaphasson.

Történészek becslése szerint a második világháború idején körülbelül 200 ezer szexrabszolga szolgálta a megszálló japán csapatok katonáit elsősorban a Koreai-félszigeten és más délkelet-ázsiai országok bordélyaiban.

Csang 16 éves volt és alig néhány hónapja házas, amikor a japánok magukkal vitték. A bordélyban, ahová vitték, húsz napon át követtek el rajta erőszakot. Krónikus nőgyógyászati betegségekkel és lelki sérülésekkel, de túlélte.

A később megbélyegzetté vált kínai nők egyikeként Csang is csatlakozott azokhoz, akik Tokióban pert indítottak az egykori megaláztatások miatt. 1995-ben adták be keresetüket bocsánatkérést és kártérítést követelve. 2009-ben a legfelsőbb japán bírói testület ítéletében elismerte ugyan a bűncselekményt, de elutasította a kártérítési igényt.

Csang Suang-ping azt nyilatkozta, hogy az idős nő elhunytával a szexrabszolgák kártérítéséért folytatott kampánya is nagy veszteséget szenvedett. A mellette állók később döntenek arról, hogy folytatják-e küzdelmüket a többi túlélővel és családtagjaikkal együttműködve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.