Bin Laden élve megúszhatta volna

Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter szerint az kommandósok csak azért lőttték le az al-Kaida vezérét, mert ő nem mutatta, hogy meg akarná adni magát.

Ez nem puszta gyilkosság volt, a kommandót azért küldtük, hogy elfogja vagy megölje Oszama bin Ladent - állította a BBC-nek adott interjújában Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter, hangsúlyozva: azok a kommandósok, akik május 2-án rajtaütöttek az al-Kaida vezérének pakisztáni búvőhelyén, csak azért döntöttek a likvidálás mellett, mert Bin Laden nem mutatta, hogy hajlandó lenne megadni magát. A politikus szerint az amerikai egység megfelelően járt el az akció során. Ha lett volna kézzelfogható jele annak, hogy Bin Laden meg akarja adni magát, ez feltűnt volna és mi elfogadtuk volna, de a megadási szándék látható jele nélkül a kommandós egység biztonságát kellett szem előtt tartanunk - magyarázta a politikus az akció körülményeit.

Szélsőséges tüntetés Oszama bin Laden emlékére Kairóban. Először a halál csókolt
An Islamist kisses a picture of Osama bin Laden during a protest in Cairo May 6, 2011. REUTERS/Asmaa Waguih (EGYPT - Tags: POLITICS RELIGION)

Az al-Kaida vezérét május 2-án ölte meg egy amerikai elit kommandó a pakisztáni fővároshoz, Iszlámábádhoz közeli, abottabádi épületkomplexumban. Az eddig nyilvánosságra hozott információk szerint Oszamánál nem volt fegyver; azután lőttek rá, hogy egyik felesége a védelmében a behatoló kommandósokra vetette magát. (Az asszonyt lábon lőtték.)

Elhozták a terroristavezér naplóját

Az Oszama bin Laden likvidásását végrehajtó amerikai kommandósok birtokába jutott a terroristavezér kézzel írt naplója, amely tervezett merényletek részleteit is tartalmazta - közölték szerdán névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személyek.

A naplót mintegy 100 adathordozóval és öt számítógéppel együtt hozták el bin Laden abbotábádi rejtekhelyéről. Arról, hogy a terrorista rendszeresen írásban rögzítette terveit és elképzeléseit, tudni lehetett az egyik fia által megjelentetett memoárból.

Jim Inhofe oklahomai republikánus szenátor szerdán bejelentette, hogy látta a halott bin Ladenről készült felvételeket.

"Miután megnéztem a fotókat, megcáfolhatom az összeesküvés-elméletek terjesztőit, akik kételkednek abban, hogy bin Laden meghalt" - mondta.

Inhofe elmondta, hogy egy múlt heti tájékoztató alkalmából megkérte Leon Panettát, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatóját, hogy tegye hozzáférhetővé a fotókat a szenátus fegyveres testületeket felügyelő és hírszerzési bizottságának tagjai számára. Panetta ennek eleget tett.

Obama is lemond a közel-keleti békéről?

Bin Laden likvidálása és az arab forradalmak után egy új amerikai közel-kelet stratégia meghirdetésére készül Barack Obama amerikai elnök - jelentette ezzel párhuzamosan szerdán a Wall Streert Journal, amit washingtoni kormányzati politikusok is megerősítettek.

Az amerikai elnök várhatóan a jövő héten áll a nyilvánosság elé az új irányvonal meghirdetésével, de a beszéd mindenképpen azelőtt hangzik el, hogy Obama elutazik a május 23-án kezdődő, ötnapos európai körútjára. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője megerősítette, hogy az elnök hamarosan megnyilatkozik majd a közel-keleti politikáról, de további részletekbe nem bocsátkozott.

Még kérdéses, hogy Obama az alkalmat felhasználja-e arra, hogy új javaslatokat terjesszen elő az izraeli-arab kiegyezéssel kapcsolatban. Az amerikai elnök május 20-án a Fehér Házban fogadja majd Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, aki 24-én beszédet mond a washingtoni képviselőházban.

A lap szerint a zsidó állam kormányfője minden bizonnyal tartózkodni fog az új rendezési javaslatok előterjesztésétől, miután a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah koalícióra lépett az Egyesült Államok és az európai országok által is terrorista szervezetnek minősített Hamásszal. A kérdésben ugyanakkor lépéskényszer alakult ki, mert Abbász szeretné elérni, hogy az ENSZ közgyűlése szeptemberben ismerje el a palesztin állam függetlenségét.

A The Wall Street Journal értesülései szerint beszédében az elnök rámutat majd egyebek mellett arra, hogy az Oszama bin Laden által képviselt irányvonal megbukott és hogy a jövőt a közel-keleti és az észak-afrikai populista mozgalmak jelentik.

Netanjahu előtt, május 17-én II. Abdalláh jordán király lesz a Fehér ház vendége. A hasemita királyság lakóinak 60 százaléka palesztin származású.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.