Elhatárolódnak a holokauszttagadó püspöktől

A német katolikus püspöki konferencia elhatárolódott Richard Williamson holokausztot tagadó kijelentéseitől. XVI. Benedek a haláltábor felszabadulásának emléknapja előtt nem sokkal oldotta fel a tradicionalista püspökök kiközösítését. A mozgalom bocsánatot kért Williamson megnyilvánulásai miatt, akit eltiltottak a közszerepléstől.

A német katolikus püspöki konferencia elhatárolódott Richard Williamson, a kiközösítés alól a múlt héten feloldott tradicionalista püspök holokausztot tagadó kijelentéseitől. Mint Matthias Kopp szóvivő hétfőn a ZDF televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, a holokauszt tagadása elfogadhatatlan, és nem része a katolikus egyház tanításának. "Williamsonnak előbb-utóbb vissza kell vonnia kijelentéseit" - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy az egyháznak megvannak a maga eszközei ennek érvényesítésére.

Williamson egy televíziós interjúban a múlt héten azt mondta, hogy a történelmi tények ellentmondanak a gázkamrák létezésének. Szerinte a nácik nem hat millió zsidót gyilkoltak meg, hanem legfeljebb 200-300 ezret, de egyiküket sem gázkamrában. Williamson egyike annak a négy tradicionalista püspöknek, a Szent X. Pius Testvériség alapítóinak, akiket XVI. Benedek pápa több mint 20 év után a múlt héten oldott fel a kiközösítés alól. A pápai intézkedés Williamson esetében zsidó részről felháborodást és értetlenséget váltott ki.

A tradicionalista katolikus mozgalom vezetője bocsánatot kért XVI. Benedektől Williamson holokauszttagadásáért. Bernard Fellay, a Szent X. Pius Testvériség vezetője a Vatikán által nyilvánosságra hozott közleményében tudatta azt is: megbüntette a zsidó vészkorszakot tagadó püspököt és utasította, hogy többé ne nyilvánítson vélemény politikai vagy történelmi kérdésekben.

Walter Kasper bíboros, a Szentszék zsidósággal való kapcsolattartásért felelős bizottságának vezetője a La Repubblica című olasz lapnak nyilatkozva kijelentette: "Az ilyen ostoba nyilatkozatok elfogadhatatlanok, a holokauszt tagadása abszolút  mértékben nem a katolikus egyház álláspontja. Világos, hogy teljesen elhatárolódunk a holokauszt mindennemű tagadásától" - mondta a  bíboros, meggyőződésének adva hangot, hogy a keresztény-zsidó párbeszéd folytatódni fog.

Reinhard Marx müncheni érsek, a bajor katolikus püspöki konferencia elnöke ugyancsak elutasította a brit születésű püspök holokauszttagadását. Szerinte az ilyen vélemények elfogadhatatlanok,  és a legkeményebben elítélendők. "A holokauszt bármilyen tagadását a  legkeményebben meg kell torolni" - fogalmazott.A Szent X. Pius Testvériség vezetője, a kiközösítés alól feloldott négy püspök egyike, Bernard Fellay szintén elhatárolódott a botrányos kijelentésektől. "Azokért egyedül Williamson a felelős,  testvériségünk nem tagadja a holokausztot" - nyomatékosította.

Az európai lapok felhívják a figyelmet a pápai intézkedés szerencsétlen időzítésére, amely csaknem egybeesett a holokauszt nemzetközi emléknapjával, és felhívják a figyelmet, hogy a döntés nemcsak a keresztény-zsidó párbeszédet nehezítheti, hanem  befolyásolhatja XVI. Benedek pápa tervezett szentföldi látogatását  is, noha Kasper bíboros szerint a "pápai út nem függ ettől".  Egyébként megfigyelők szerint a pápa útját amúgy is bonyolítja Izrael gázai offenzívája.

Irán: hazugság a holokauszt

"Nagy hazugságnak "nevezte az iráni kormányszóvivő kedden a holokausztot, amelyet szerinte Izrael államnak a Közel-Keleten való létrehozására találtak ki - jelentette az IRNA hivatalos iráni hírügynökség."A holokauszt egy jókora hazugságból eredő fogalom, amelyet azért találtak ki, hogy az iszlám világ közepén létrehozzanak egy gyökerek nélküli rezsimet" - hangoztatta Golam Hoszein Elham az iráni szent városban, Kumban a Gázai övezetről tartott konferencián.

A keddi nem az első alkalom, hogy a Mahmúd Ahmadinezsád vezette kormányzat egyik hivatalnoka kétségbe vonja a holokauszt történelmi tényét. Az iráni elnök 2005 decemberében "mítosznak" nevezte a  holokausztot, majd 2006 végén az iráni külügyminisztérium nemzetközi konferenciát rendezett, ahová lényegében holokauszttagadókat hívtak meg. Ahmadinezsád heves felháborodást váltott ki már röviddel hivatalba lépése után is, amikor kijelentette, hogy "a zsidó államot le kellene törölni a térképről".

Tavaly szeptemberben iszlamista diákok csoportja a holokausztot  gúnyoló és a zsidókat sértő sztereotípiákat tartalmazó karikatúrakötetet mutatott be.

Richard Williamson
Richard Williamson
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.