Elhalasztották a szicíliai maffiapert

A nagyszabású maffiaperben a Cosa Nostra bűnszervezet és az olasz politika közötti szálakra akarnak fényt deríteni.

Hosszúnak és nehéznek ígérkezik az újabb olasz maffiaper, amelyben tíz maffiózó és politikus ül a vádlottak padján. Közöttük van Toto Riina, a Cosa Nostra 1993-ban letartóztatott keresztapja és Giovanni Brusca, a bűnszervezet egykori bérgyilkosa, aki 1992-ben felrobbantotta a Giovanni Falcone szicíliai ügyészt szállító járművet.

Vádlottként szerepel a perben Nicola Mancino, az olasz szenátus volt elnöke és Marcello dell'Utri, a Szabadság Népe (PdL) kormánypárt volt szenátora, a párt elnökének, Silvio Berlusconinak a jobbkeze. A palermói Pagliarelli börtön bunkertermében zajló tárgyalást május 31-re halasztották el.

A maffia és az állam közötti paktumról szóló perben az ügyészség azt akarja bizonyítani, hogy a kilencvenes évek elején végbement olasz belpolitikai változások - a pártokat elsöprő Tiszta Kezek korrupcióellenes ügyészi vizsgálatok - idején az akkor még a legerősebb bűnszervezetnek számító Cosa Nostra és az olasz politika „tűzszünetet” kötött. Ennek feltételeit a maffia diktálta az 1992-1994 közötti merényletekkel.

- A per nem az állam, hanem a maffiával összejátszó politikusok ellen indult - hangoztatta Francesco Messineo palermói főügyész.

A 2006-ban letartóztatott és más vádak alapján már bebörtönzött Bernardo Provenzano, a szicíliai kupola vezére nincs a vádlottak között, ügyét egészségi gondjai miatt külön tárgyalják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.