Elhalasztják az EU-Kína csúcstalálkozót a dalai láma európai látogatása miatt

A dalai láma európai látogatása miatt Kína visszalépett az Európai Unióval hétfőre tervezett csúcstalálkozójától. A lámát Lech Walesa volt lengyel elnök hívta meg egy lengyelországi konferenciára.

A dalai láma európai látogatása miatt Kína visszalépett az Európai Unióval hétfőre tervezett csúcstalálkozójától - jelentették be szerdán Brüsszelben. A francia EU-elnökség közleménye szerint a láma meghívást kapott egy lengyelországi konferenciára a Nobel-békedíjas volt államfőtől, Lech Walesától, és ehhez kapcsolódóan találkozhat uniós tagországok és intézmények vezetőivel.

Az EU sajnálatának adott hangot, hogy "az együttműködést igénylő" gazdasági válság idején nem kerül sor a csúcstalálkozóra, egyúttal jelezte, fenntartja stratégiai partneri viszonyát Pekinggel.

A láma - Tibet indiai száműzetésben élő spirituális vezetője - a tervek szerint többek között Nicolas Sarkozy francia elnökkel találkozik az említett lengyelországi ünnepségen, a jövő hét végén. A jövő héten ellátogat az Európai Parlamentbe, Brüsszelbe is. Kína már korábban óva intette a francia vezetést a láma fogadásától, arra is utalva, hogy Sarkozy a kapcsolatokban nehezen felépített elemeket veszélyeztet egy ilyen lépéssel.

Peking elutasít minden olyan kísérletet, amely arra irányul, hogy Tibetet elszakítsák Kínától, amelyhez az ötvenes években történt megszállása óta tartozik. Az indiai önkéntes száműzetésben élő lámát Kína ilyen tevékenységgel vádolja. A vallási vezető mindazonáltal az utóbbi időben elsősorban széles körű autonómiát követelt Tibetnek, teljes függetlenséget nem.

Az EU-elnökség szerdai közleményében azt is leszögezte, hogy a hétfői csúcstalálkozóra ambíciózus célkitűzésekkel készült. Mind Európa, mind Kína épp szerdán jelentett be komoly pénzügyi intézkedéseket, amelyekkel a nemzetközi pénzügyi válság elharapózását próbálják megakadályozni. Kína több mint egy százalékponttal csökkentette az irányadó jegybanki alapkamatot, az Európai Unió pedig 200 milliárd eurós pénzügyi csomaggal rukkolt elő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.