Elhagyta Guantánamót a legfiatalabb fogoly

Omar Khadrt 15 évesen fogták el Afganisztánban. 2002 óta van a guantánamói börtönben, maradék büntetését Kanadában tölti le. Őt és rokonait a kanadaiak "terrorcsaládnak" nevezik.

A legfiatalabb és egyben az utolsó nyugati fogoly szombat reggel hagyta el a börtönt egy amerikai katonai repülőgéppel.

Omar Khadrt tizenöt évesen fogták el Afganisztánban. Miután beismerte, hogy megölt egy amerikai katonát, és együttműködött az al-Kaidával, az USA guantánamói börtönébe szállították. 2002 óta tartották itt fogva.

Khadrt negyven év börtönre ítélte az amerikai katonai bíróság 2010-ben háborús bűntettek miatt. A férfi anyagi segítséget nyújtott a terroristáknak, valamint gyilkossággal, összeesküvéssel és kémkedéssel vádolták. Mivel bevallotta bűnösségét, büntetését nyolc évre csökkentették, és az egyezség szerint Guantánamo helyett Kanadában ülheti le börtönéveit. Ő volt az első a második világháború óta, akit fiatalkorában elkövetett háborús bűnök miatt elítéltek. Kanada annak ellenére nem volt hajlandó beavatkozni a tárgyalásba, hogy egy kanadai bíróság megállapította, Khadr jogait megsértették, amikor kanadai titkosügynökök faggatták Guantánamóban, az információkat pedig megosztották az amerikaiakkal.

A kanadaiak többsége támogatta, hogy hazavigyék a most 26 éves Khadrt, akire sokan úgy tekintenek, mint a szélsőséges iszlám ideológia egyik gyerekáldozatára, akivel ráadásul kegyetlenül bántak az amerikai hatóságok. Sokan azonban úgy gondolják, hogy ő és a családja veszélyt jelent Kanadára.

Khadrt és rokonait „az első terrorcsaládnak” nevezik Kanadában. Omar apja Oszama bin Laden egyik szövetségese volt. Annak idején Pakisztánba vitte családját, hogy segítsen az afgán mudzsahedineknek harcolni a szovjet uralom ellen, Omart pedig beajánlotta egy bombakészítő csapatba. A fiút akkor fogták el, amikor rajtuk ütöttek az amerikai katonák. A tűzpárbajban a fiút kétszer hátba lőtték, az egyik szemére pedig megvakult.

Apja 2003-ban halt meg az afgán határ mellett egy tűzharcban, egyik testvére ugyanekkor deréktól lebénult. Egy másik testvére éppen most szabadult egy torontói börtönből, miután sikerült elérni, hogy ne adják ki az Egyesült Államoknak terrorvádak miatt. Nővére és anyja pedig Kanada-szerte ismertek radikális nézeteikről.

Barack Obama amerikai elnök 2008-as kampányában megígérte, hogy bezárja a guantánamói börtönt, viszont az amerikaiak aggodalmai és az ellenzék miatt ez mindeddig nem történt meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.