Elhagyja Ukrajnát a Femen

Felfüggeszti ukrajnai tevékenységét és elhagyja az országot a félmeztelen tüntetéseiről ismertté vált Femen ukrán nőjogi mozgalom az aktivistáit ért sorozatos támadások miatt - jelentette be kedden Olekszandra Sevcsenko, a szervezet egyik vezetője.

"Az utóbbi időben öt támadást hajtottak végre a szervezet aktivistái ellen. Megértettük a jelzést, és úgy döntöttünk, hogy felhagyunk ukrajnai tevékenységünkkel. Meg akarjuk tartani aktivistáinkat, és meg akarjuk védeni őket a támadásoktól. Félünk, hogy megölnek bennünket" - jelentette ki Olekszandra Sevcsenko.

Hozzátette, hogy a szervezet tagjai nagyobb biztonságban tudhatják magukat külföldön, ahol "az ukrán hatalom nem éri el őket, és veszély esetén védelmet kérhetnek a helyi rendvédelmi szervektől". A Femen-vezető ugyanakkor nem árulta el, mely országba készülnek átköltözni.

A döntésben valószínűleg szerepet játszott, hogy a Femen szerint a hatóságok kedden provokációt hajtottak végre ellenük. A kijevi rendőrség ugyanis azt közölte, hogy fegyvereket találtak a Femen irodáinak átkutatása során. A szervezet azonban tagadja a vádakat és azt állítja, hogy a fegyvereket a hatóságok helyezték el irodáiban.

Tavaly alapított Párizsban új székhelyet a szervezet számára Inna Sevcsenko Femen-vezető, aki idén júliusban megkapta a menedékjogot Franciaországban. 2012 augusztusában menekült Párizsba, miután hazájában eljárás indult ellene, amiért motoros fűrésszel elvágott egy ortodox keresztet Kijev központjában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.