Elgázolta a bátyját a bostoni merénylő

A rendőrök már legyűrték és éppen megbilincselték volna Tamerlan Carnajevet, amikor öccse egy lopott kocsival nekik hajtott, és menekülés közben elgázolta a fivérét. A bostoni maraton elleni kettős merénylet elkövetésével gyanúsított testvérpár eredetileg a függetlenség napján, július 4-én akart robbantani, de végül előrehozták az akciót, mert a tervezettnél korábban elkészültek a robbanószerkezetekkel.

Egyelőre nem tudni, hogy a Carnajev testvérek hol akarták végrehajtani a terrortámadást, de a feltételezések szerint a célpont a bostoni ünnepségek csúcspontja, a tűzijáték lehetett. Ott évről évre akár félmillió ember is összegyűlik. Erről a fiatalabb testvér, Dzsohar Carnajev vallott a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI munkatársainak. Arról is beszámolt, hogy öngyilkos merényletet fontolgattak, de végül letettek erről a tervről.

A 19 éves terroristát, aki megsebesült, amikor elfogásakor tűzharcba keveredett a rendőrökkel, most egy börtönkórház magánzárkájában, 24 órás megfigyelés alatt tartják. Őrizetben van két, ugyancsak az Egyesült Államokban tanuló kazah ismerőse is. Őket a bevándorlási törvények megsértése mellett bizonyítékok eltüntetésével, a nyomozás akadályozásával gyanúsítják. A diákok a merénylet után kidobták az ifjabb Carnajev számítógépét és petárdamaradványokkal teli hátizsákját.

A nyomozók megállapították, hogy az idősebbik testvér, a 26 éves Tamerlan Carnajev házában szerelték össze a bostoni futóverseny elleni merényletnél használt, kuktákból készített és a nagyobb pusztító erő érdekében fémdarabokkal megtöltött bombákat. A férfi amerikai özvegye, Katherine Russel azonban továbbra is kitart  vallomása mellett, hogy nem tudott a merénylettervekről. A házasságkötésük után muzulmán hitre áttért asszony a hét elején azt is bejelentette, hogy azt szeretné, ha férje holttestét nem ő, hanem a vér szerinti hozzátartozók kapnák meg. Az amerikai hatóságok már ki is adták a férfi földi maradványait – egyelőre nem tudni, hogy kinek, de az AP amerikai hírügynökség azt írja, hogy a férfit muzulmán szertartás szerint a massachusettsi Worcesterben fogják örök nyugalomra helyezni. A fivérek nagybátyja, a Marylandben élő Ruszlan Carni kedden mondta, hogy a holttestet a család el fogja kérni a hatóságoktól.

Rendőrségi forrásokra hivatkozva az AP írt pénteken arról is, hogy Tamerlant a halála előtt elfogták: az idősebbik Carnajev fivér kifogyott a munícióból, és már legyűrték, amikor Dzsohar egy lopott kocsival az embercsoportnak hajtott. A rendőrök félreugrottak, így menekülés közben Dzsoharnak csak a saját bátyját sikerült elgázolnia. Hogy a gázolásnak mennyi köze van Tamerlan halálához, egyelőre nem világos. Eddig csak annyit lehetett tudni, hogy az idősebbik Carnajev testvér a rendőrökkel vívott tűzharcban vesztette életét.

Az FBI eközben új nyomozócsoportot küldött az oroszországi Dagesztánba, ahol Tamerlan tavaly fél évet töltött. A New York Times William Keating massachusettsi kongresszusi képviselőtől úgy értesült, hogy észak-kaukázusi tartózkodása alatt találkozhatott az ottani szélsőséges fegyveresek egyik képviselőjével, a mindössze 18 éves  Mahmúd Manszúr Nidallal, azt viszont még nem sikerült bebizonyítani, hogy valóban sikerült-e csatlakoznia is a dagesztáni lázadókhoz. Mint ahogyan az is csak feltételezés, hogy Tamerlan a VKontakte orosz közösségi honlapon keresztül kapcsolatban állt egy Kanadában élő, orosz születésű radikális iszlamistával, William Plotnikovval. A szintén bokszoló Plotnikov 2005-ben ment Torontóba, ott lett muzulmán, majd 2010-ben csatlakozott az észak-kaukázusi szélsőségesekhez. Tavaly júliusban lelőtték egy lázadókkal vívott tűzharcban. Arról, hogy a Carnajev fivérek vonzódtak a szélsőséges eszmékhez, Dzsohar vallomása is tanúskodik. Azt mondta a nyomozóknak, hogy bátyjával nem sokkal a bostoni terrortámadás előtt az interneten megnézték a 2011 szeptemberében Jemenben megölt radikális amerikai imám, Anwar al-Awlaki több prédikációját is.

Csecsenföld fővárosában, Groznijban péntekre egyébként több transzparens és poszter is megjelent, amely a Carnajev családot támogatja. A poszterek többségén Dzsohar és édesanyja, Zubejdat fényképe szerepel, a kísérő szöveg pedig ártatlannak nyilvánítja a fiút: „Ez Dzsohar Carnajev, akit a bostoni terrormerénylettel vádolnak. Mint sokan tudják, ez egy alaptalan vád, semmiféle bizonyíték nincs ellene” – hangzik a felirat, amelyik ezután az orosz internetes fizetési szolgáltatón, a Qiwi Walleten keresztül adományküldésre szólítja fel az embereket. Bár a Carnajev család csecsen, a testvérek nem Csecsenföldön, hanem Kirgizisztánban és Dagesztánban nőttek fel. Groznijban azt mondják, a poszterekkel valaki célja a pénzszerzés, amihez a családot csak eszközként akarják felhasználni. Ez nem az első eset, hogy hasonló poszterek megjelennek szerte a csecsen fővárosban: április 24-én a helyi hatóságok egyszer már megtisztították tőlük Groznijt. Indult kampány Carnajevék mellett egyébként a kirgiz fővárosban, Biskekben is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.