Elfuserált kocsilopás miatt nem jutottak a robbantók New Yorkba

Az FBI egy szemétdombon kutakodik Carnajev eltűnt laptopja után. A testvéreknek a hajtóvadászat éjszakáján meg kellett állniuk a lopott kocsival tankolni, az őket felismerő autótulajdonos riasztotta a rendőröket.

Miközben a bostani maraton befutójánál robbantó Dzsohar Carnajevet börtönkórházban ápolják, addig az amerikai hatóságok tovább folytatták a nyomozást az Egyesült Államokban és külföldön egyaránt a merénylő elleni bizonyítékok után. A bostoni merényletben hárman meghaltak, 260-an megsérültek, sokan közülük még mindig kórházban vannak.

Több hírforrás is közli, hogy az FBI munkatársai átkutattak egy szemétdombot a Massachusettsi Egyetem dartmouthi kirendeltségének közelében, ahol a 19 éves Dzsohar Carnajev másodéves hallgató volt. Az Associated Pressnek az FBI egyik munkatársa azt nyilatkozta, hogy mindenféle bizonyíték után kutatnak, „ami csak elképzelhető”, de a CNN szerint a fiatal merénylő laptopját keresik. (Carnajev állítólag maga utalt erre a helyre a nyomozóknak a kihallgatás során, illetve a robbantó ismerőseinek vallomásai is ide vezették a hatóságokat.)

Miután Dzsoharral ismertették alkotmányos jogait, már nem sok érdemi információt közölt a hatóságokkal. Először a nyomozók nem olvasták fel neki jogait, ugyanis ha ezt megteszik, akkor feljogosították volna a robbantót a hallgatásra. Erre akkor van lehetőség, ha a lakosságot közvetlen veszély fenyegeti. Hétfőn azonban egy szövetségi vizsgálóbíró hallgatta ki a Carnejevet, aki már a fiú tudomására hozta az úgynevezett Miranda-jogokat.

Azt azonban még Dzsohar - aki bátyjára kente a merénylet kitervelését - elmondta, hogy három nappal bostoni akciójuk után hirtelen úgy döntöttek, New Yorkba mennek, hogy a Time Square-en felrobbantsák maradék bombáikat is. Egy elrontott autólopás azonban keresztbe húzta számításaikat.

Április 18-án indultak útnak. Ki is szemelték az autót, amit el akartak lopni, de mielőtt beszálltak volna, lelőtték a Massachusettsi Műszaki Egyetemet (MIT) őrző rendőrt. Az elkötött autó tulajdonosa végig velük volt, és állítólag nem titkolóztak előtte. A kínai vállalkozó azonnal felismerte a bostoni robbantókat az FBI által kiadott fotók alapján, és végighallgatta New York-i terveiket. A csecsen származású merénylők nem folytathatták zavartalanul útjukat, ugyanis meg kellett állniuk egy benzinkútnál tankolni. Az autó tulajdonosa itt szökött el tőlük, és azonnal berohant a benzinkútra, ahol felszólította a kút halálra rémült alkalmazottját, hogy hívja azonnal a rendőröket. Ezután eredtek a hatóságok a testvérpár nyomába, és ez vezetett a hajtóvadászathoz, illetve Tamerlan megöléséhez.

Kiderült az is, hogy Tarmelan Carnajeven kívül a testvérek anyját is felvette a CIA a terrorizmussal kapcsolatba hozható személyek adatbázisába (TIDE), amely már félmillió nevet tartalmaz. Ez 2011-ben történt, amikor az orosz titkosszolgálatok felvették a kapcsolatot az amerikaiakkal, és felhívták a figyelmet az idősebb merénylőre. Szintén orosz kérésre körülbelül hat hónapja az FBI elkezdett vizsgálódni Tamerlan és anyja után (korábban az FBI azt állította, csak a férfit után kutakodtak), de nem találtak semmit, ami azt bizonyítaná, hogy közük lenne a terrorizmushoz.

Az Oroszországban élő Zubejdat Carnajeva pénteken egy interjúban azt mondta, hogy a rá vonatkozó terrorista vádak alaptalanok, őt mindenki átlagembernek ismeri, és soha nem volt semmi köze még a bűnözéshez sem. Carnajeva – aki fiait is ártatlannak tartja – ez utóbbiban csúsztat, ugyanis éppen azért ódzkodik visszatérni az Egyesült Államokba, mert ott letartóztathatják bolti lopás miatt. Az apa, Anzor Carnajev azonban valószínűleg hamarosan az Egyesült Államokba utazik, hogy meglátogassa kórházban fekvő fiát, aki a torkán szerzett súlyos sérülései miatt lehet, hogy sosem tud majd beszélni. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.