Elfogtak egy kurd vezetőt a román-magyar határon

A román hatóságok elfogták pénteken a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik vezetőjét, amint - egy német rendszámú teherautóban elrejtőzve - illegálisan át akart kelni a román-magyar határon - jelentette a román Mediafax hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A PKK 1984 óta harcol fegyveresen Törökország túlnyomórészt kurdok lakta délkeleti részének autonómiájáért. Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorszervezetként tartja számon.

A román határőrség közleménye megállapította: a szóban forgó 39 éves férfi, kinek neve a román hatóságok szerint Husseyin C., április óta hatósági felügyelet alatt állt. Menekültstátusért folyamodott az illetékes román hatóságokhoz, de nemkívánatos személlyé nyilvánították "terrorszervezethez való tartozása miatt".  Elvileg legkésőbb június 15-ig el kellett volna hagynia Románia területét.
 
A Gyulától hét kilométernyire, a román oldalon lévő Gyulavarsándnál (Varsand) vették most őrizetbe. Tizenegy másik török állampolgárral együtt megbújt egy német rendszámú teherautó rakterében, a jármű textilszállítmánya mögött, s Németországba akart eljutni. A férfi ellen eljárás indult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.