Elfogták az iraki al-Kaida vezetőjét

Az iraki fegyveres erők elfogták csütörtökön Bagdadban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szervezetének feltételezett vezetőjét, Abu Omar al-Bagdadit - jelentette be az iraki főváros katonai szóvivője, Kászem Atta tábornok, de nem közölte az őrizetbe vétel helyét és idejét.

Al-Bagdadit tartják az Iraki Iszlám Állam nevű szövetség "emírjének". Az Iraki Iszlám Állam az al-Kaida iraki szervezete és más szunnita terrorszervezetek egyesülésével jött létre 2006 őszén. Az iraki hatóságok már többször adtak ki utóbb hamisnak bizonyuló közleményt al-Bagdadi haláláról, illetve őrizetbe vételéről.

Legalább hetvenkilenc halálos áldozata és nyolcvanöt sérültje volt csütörtökön két öngyilkos merényletnek Irakban. A Bagdadtól északkeletre fekvő Baakúbában egy étteremben történt robbantás, legalább 45 ember vesztette ott életét - közölte a rendőrség. Az áldozatok többsége iráni zarándok, akik a síiták szent városába, az iraki Kerbelába tartottak.

Öngyilkos merényletet hajtott végre egy nő csütörtökön Bagdadban. Harmincnégy embert megölt és több mint ötvenet megsebesített a nagy erejű robbanás - közölték belügy- és védelmi minisztériumi források. Az első hírek szerint rendőrök egy csoportja mellett hozta működésbe a merénylő a testére erősített robbanómellényt az iraki főváros délkeleti részén. A rendőrök éppen segélyeket osztottak szét otthonaikból elűzött családok között, amikor a terrorcselekmény történt - közölte a rendőrség.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.