Elfogták a világ első számú kokainbáróját

Kiadták Olaszországnak szombaton a világ első számú kokainbárójának tartott olasz maffiavezért, akit előző nap vettek őrizetbe egy kolumbiai bevásárlóközpontban - közölte az ügyészség.

Roberto Pannunzit, akinél hamis venezuelai személyazonossági igazolvány volt, pénteken fogták el Bogotában a kolumbiai rendőrség és az Amerikai Drogellenes Hivatal (DEA) közös akciója során.

- Ő a világ legnagyobb kokainimportőre - mondta a maffiafőnökről Nicola Gratteri, a dél-olaszországi Reggio di Calabria helyettes főügyésze. - Ő az egyetlen, aki képes háromtonnás, sőt annál nagyobb kokainszállítmánynak a megvételét és az eladását megszervezni. Pannunzi az egyetlen, aki a 'Ndranghetának és a Cosa Nostrának is képes szállítani. Kétségkívül ő a leghatalmasabb drogbáró a világon - tette hozzá. A calabriai 'Ndrangheta a nemzetközi drogkereskedelem egyik főszereplője, a Cosa Nostra a szicíliai maffia neve.

Gratteri elmondta, hogy Pannunzit több hónappal korábban kiadott kiadatási parancs alapján utasították ki Kolumbiából. A maffiafőnök érkezését szombat estére várják a római Fiumicino repülőtérre.

Áprilisban Kolumbia egy másik feltételezett maffiafőnököt adott ki Olaszországnak. Domenico Trimbolit azzal gyanúsítják, hogy ő a kolumbiai Medellin drogkartell és a 'Ndrangheta közötti összekötő.

Pannunzi 2010-ben egy római klinikáról szökött meg, ahol rendőri felügyelet alatt tartották, akárcsak 1999-ben. Előzőleg 1994-ben vették őrizetbe Kolumbiában, ahol egymillió dollár kézpénzt kínált a rendőröknek, ha futni hagyják. Őrizetbe vételekor Pannunzi az mondta a rendőröknek, hogy beteg - mondta el Nicola Gratteri, aki remélte, hogy a drogbárót ezúttal nem egy olasz kórházban helyezik el rendőri felügyelet alatt. - Remélem, hogy nem kap harmadszor is rendőri felügyeletet, kimerítő dolog bejárni az egész világot, hogy megtaláljuk, valahányszor megszökik - tette hozzá a főügyészhelyettes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.