Mégse az al-Kaida katonai vezérét fogták el

Az első hírek szerint Szaif al-Adelt, az al-Kaida egyik legbefolyásosabb vezetőjét a kairói repülőtéren fogták el. Ezt később cáfolták, Adel előkelő helyen szerepel az FBI körözési listáján, ötmilliós vérdíj jár érte.

Az első hírek szerint Szaif al-Adelt, az al-Kaida egyik legbefolyásosabb parancsnokát a kairói repülőtéren letartóztatták, amikor repülővel érkezett Pakisztánból Egyiptom fővárosába. Azonban lehet, hogy a hivatalos erők ezúttal mellényúltak. Saif al-Adel eredeti neve Mohamed Ibrahim Makkavi, ezen a néven szerepelt az utaslistán is. A letartóztatott személy azonban azt mondta az újságíróknak, hogy ő ugyan valóban volt al-Kaida tag, de nem azonos Saif al-Adellel.

A titkosszolgálat emberei azt mondták a Mena egyiptomi hírügynökségnek, tudtak arról, hogy Saif al-Adel vissza fog térni Egyiptomba, ezért minden Ázsiából érkező repülőjáratot megfigyeltek.

Az egykori egyiptomi ezredest több bűncselekménnyel is vádolják. Az USA az 1998-as kelet-afrikai nagykövetségi épület ellen elkövetett bombatámadás óta körözte. Emellett ő képezte ki azokat a szomáliai harcosokat, akik 1993-ban Mogadishuban 18 amerikai katonát öltek meg, és ő készítette fel azokat a terroristákat is, akik végrehajtották a 2011. szeptember 11-ei terrorcselekményt. Mindemiatt az FBI ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

Adel először az 1980-as években ment Afganisztánba, hogy harcoljon a szovjet erők ellen. Az egyiptomi hatóságok már 1987 óta keresik, amikor is azzal vádolták, hogy meg akarta alapítani az al-Dzsihád egyiptomi iszlamista csoport katonai szárnyát, és megpróbálta megbuktatni a kormányt.

Saif al-Adel később csatlakozott az al-Kaidához, és Oszama bin Laden biztonsági főnöke lett, belső körének egyik meghatározó tagja lett. Tudomása volt minden katonai akcióról, és Bin Laden tavaly májusi halála után még az a hír is elterjedt, hogy Ajman al-Zavahiri megválasztásáig ideiglenesen ő lett az al-Kaida vezetője.

Saif al-Adel fejéért ötmillió dollárt tűztek ki az USA-ban
Saif al-Adel, the Egyptian who guards the elusive Osama bin Laden has taken over as al Qaeda's military commander following the capture of Khalid Sheikh Mohammed, the mastermind of September 11, a terror expert in Singapore said May 19, 2003. Al-Adel, pictured in an undated photo from the FBI's Most Wanted Terrorists website, has a $25 million price on his head and has been indicted by the United States over the 1998 bombings of the U.S. embassies in Kenya and Tanzania. (B&W ONLY) REUTERS/HO/FBI RCS/AA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.