Elfogtak két terroristát Spanyolországban

Őrizetbe vettek két marokkói állampolgárt a spanyol hatóságok hétfő hajnalban, akik az Iszlám Állam hívei - közölte a spanyol belügyminisztérium.

Az egyiküket Valladolidban vették őrizetbe. A férfi nemrég tért vissza Törökországból, ahonnan eredetileg Szíriába utazott volna azzal a céllal, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, fegyveres kiképzést kapjon, majd visszatérjen Európába és terrorakciókat hajtson végre. A török hatóságok azonban elfogták, mielőtt átjutott volna a határon. Miután szabadon engedték, visszatért Spanyolországba, ahol ismét szervezni kezdte szíriai utazását. A férfi társát Murciában vették őrizetbe, ő az utazás előkészítését segítette.

Az őrizetbe vett dzsihadisták különböző internetes oldalakon keresztül kerültek kapcsolatba a terrorszervezettel, az ott közzétett propagandaanyagok hatottak rájuk, és tették őket az Iszlám Állam híveivé a közlemény szerint.

A spanyol hatóságok tavaly 179 esetben indítottak nyomozást feltételezett dzsihadista terroristák ügyében, ebből 21 alkalommal fiatalkorúak toborzása, tanok terjesztése miatt. A rendőrség 102 embert vett őrizetbe terrorista kapcsolatai miatt 2015-ben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.