Elfogták a New York-i merénylet gyanúsítottját

A vád szerint az afgán származású Ahmad Khan Rahami volt az, aki szombat este New Yorkban 29 embert megsebesített egy kuktából kialakított pokolgép detonálásával. Azt tudhatja, mi vár rá, ha beigazolódik a gyanú. Két évig büntetőjogot hallgatott egy New Jersey-i főiskolán.

A rendőrökkel vívott tűzharc után a New Jersey állambeli Lindenben őrizetbe vették a szombati New York-i és New Jersey-i merénylet feltételezett elkövetőjét, Ahmad Khan Rahamit – jelentette a CNN közelebbről meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Fotó: Stringer / Reuters

A tűzharc után Rahamit sebesülten, hordágyon szállították el a helyszínről. Későbbi hírek szerint műteni kell. Megsebesült két rendőr is, de egyikük sem életveszélyesen. 

Rahamit az FBI által kiadott körözés tanúsága szerint azzal gyanúsítják, hogy ő állította össze és helyezte el egy hulladéktárolóban azt a kukából kialakított pokolgépet, amelynek a detonálásakor 29 ember sérült meg szombat este New York Chelsea negyedében a nyugati 23. utcában. A sérültek egyikét válságos állapotban szállították kórházba. (Egy másik robbanószerkezetet valamivel később néhány háztömbnyire az első robbanás helyszínétől, a nyugati 27. utcában sikerült hatástalanítani.) Rahamin kívül más gyanúsítottat nem keresnek a rendőrök.

Órákkal korábban Rahami már valószínűleg robbantott egyszer, mégpedig egy hasonló pokolgéppel a New Jersey-i Seaside Parkban egy jótékonysági futóverseny helyszínén. Bár akkor senki nem sérült meg, a futóversenyt lefújták.

Robbant egy pokolgép hétfőn is a New Jersey-i Elizabethben.Ezt a robbanószerkezetet vasárnap találták meg a városi vonatpályaudvaron. Aközben detonált, hogy a tűzszerészek egy távirányítású robottal megpróbálták hatástalanítani. Rahami egyébként Elizabethben lakik a családjával. Hétfőn az FBI házkutatást tartott nála.

Rahami azután lett a merényletsorozat gyanúsítottja, hogy a biztonsági kamerák felvételei alapján kiderült, New Yorkban ugyanaz a személy helyezte el a két pokolgépet

A 28 éves Rahami Afganisztánban született amerikai állampolgár. 2010-től 2012-ig a Middlesex County College hallgatója volt büntetőjog szakon, de nem diplomázott le. Többször is járt Afgamisztánban, de korábbi hatósági közlésekkel ellentétben nem tartják valószínűnek, hogy  nemzetközi terrorista sejt áll a merényletsorozat mögött.

A New York Times információ szerint Rahami családja üzemelteti a First American Fried Chicken nevű éttermet a család lakása alatt, a kifőzde sok kellemetlenséget okozott a környéken élőknek. A helyiek elmondása szerint a hely vonzotta a kétes alakokat, akik - az éjszakai nyitva tartási időben - rendszeresen az utcán könnyítettek magukon. A feljelentések miatt a családi üzemeltetésű éttermet arra kötelezte a hatóság, hogy korábban, este 10-kor zárjon be. A merénylő egyik hozzátartozója ekkor panaszt tett a polgármesternél, mondván etnikai alapon hozták a döntést. A polgármester azonban ezt cáfolta. Az étterem üzemeltetői azóta is rendszeresen összeütközésbe kerülnek a hatóságokkal, mivel nem tartják magukat a nyitva tartási időhöz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.