Elfogták a legismertebb drogbárót Mexikóban

DNS-teszt alapján sikerült elfogni Hector Beltran Leyva drogbárót – erősítették meg a hírt mexikói hatóságok. Mexikóban a legtöbb erőszakos bűncselekmény a drogbandák rivalizálásának köszönhető.

A mexikói drogbáró az ABL kartell vezetője volt, amely kábítószerrel és fegyverekkel kereskedett az Egyesült Államokban és Mexikóban, de több emberrablás és gyilkosság is a szervezethez köthető.

Hector 2009-ben vette át a szervezet vezetését, miután testvérét, Arturót lelőtték a mexikói hatóságok. A most elfogott drogbáró két másik testvére már a börtönben ül, ezért a kartell által elkövetett bűncselekmények visszaestek az utóbbi években.

A BBC beszámolója szerint az amerikai hatóságok ötmillió dollár jutalmat ajánlottak fel annak, aki a drogbáróról bármilyen használható információval szolgál. A brit hírtelevízió beszámol róla, hogy a bűnöző elfogására azután kerülhetett sor, hogy a hatóságoknak sikerült elkapniuk az „El Chapo”, vagyis a Köpcös néven ismert Joaquin Guzmant, a legerősebb drogkartell vezetőjét.

Az amerikai külügy szerint az ABL kartell része volt a Guzman által vezetett Sinaloa bűnszervezetnek, de a két drogbanda szétvált 2008-ban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.