Elfoglalták az Egyesült Államok líbiai nagykövetségét

A Tripoliban lévő amerikai nagykövetséget már több mint egy hónapja evakuálták, így senki sem sérült meg, mikor milicisták kifosztották az épületet vasárnap. A kihalt nagykövetséget Tripoliban és Bengáziban lévő rivális milicisták összecsapásai után fosztották ki – írja az al-Dzsazíra.

Az USA nagykövetsége az elmúlt három év során júliusban másodszor függesztette fel működését Tripoliban. John Kerry amerikai külügyminiszter azt mondta, a nagykövetség nem volt zárva, és a személyzetet a szomszédos Tunéziába evakuálták. Deborah Jones misszióvezető azt mondta, a nagykövetség biztosítva van, és nem fosztották ki.

Egy YouTube-ra feltett videón azonban az látszik, hogy egy csapat ujjongó férfi a nagykövetség tetején áll egy úszómedence mellett, az AFP hírügynökség egyik fotóriportere szerint pedig iszlamista harcosok vonultak be a nagykövetség épületeibe vasárnap.

Az Egyesült Államok 2011 februárjában függesztette fel a nagykövetség működését, mikor felkelés tört ki, ami végül megtörte Kadhafi hatalmát. Az átmeneti kormány megalakulása után a nagykövetség 2011 szeptemberében nyitott újra.

Az Obama-adminisztráció érzékeny az amerikai kormány alkalmazottainak a biztonságára Líbiában. 2012 szeptember 11-én Bengáziban megölték Chris Stevens akkori nagykövetet és három másik amerikai diplomatát is a városban lévő amerikai konzulátus ostromakor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.