Elfoglalta a hadsereg az elnöki palotát Madagaszkáron

Behatolt a madagaszkári elnöki palotába hétfőn a hadsereg, szemtanúk szerint lövöldözés tört ki az épületben. A hírügynökségek szerint Marc Ravalomanana elnök elhagyta a fővárost.

Behatolt a madagaszkári elnöki palotába hétfőn a hadsereg, szemtanúk szerint lövöldözés tört ki az épületben. Két nagy robbanás is hallatszott, miután két harckocsi utat tört magának az épületbe, amelyet körülvett egy alakulat. A hírügynökségek szerint Marc Ravalomanana elnök már régebben elhagyta a fővárost, és annak közelében, egy másik palotában keresett menedéket.

Előzőleg Andry Rajoelina ellenzéki vezető az államfő letartóztatására szólította fel a biztonsági erőket. Rajoelina elutasította Marc Ravalomanana elnök vasárnapi javaslatát, hogy népszavazással rendezzék a belpolitikai válságot.

"A népszavazás már megtörtént. A nép már kinyilvánította akaratát. Nincs szükség referendumra" - jelentette ki Rajoelina.

Az ellenzék vezetője - aki januári vitatott leváltásáig a főváros polgármestere volt - azzal vádolja az elnököt, hogy önkényúrként viselkedik, és úgy kezeli az országot, mint a magánvállalatát. A hadsereg egyik vezetője, André Ndriarijaona ezredes hétfőn kijelentette, hogy "ha Rajoelina meg tudja oldani a gondokat, mögé állunk". Azt állította, hogy a fegyveres erők 99 százaléka egyetért ezzel.

Rajoelina még szombat délután négy órát adott az államfőnek arra, hogy önként távozzon a hatalomból. Felhívása azután hangzott el, hogy támogatói elfoglaltak több kormányzati épületet, köztük az üres miniszterelnöki hivatalt. Az "átmeneti főhatóság miniszterelnöke" ezután bejelentette, hogy "leváltották az elnököt,  a parlamentet és a kormányt", és két éven belül parlamenti, helyhatósági és elnökválasztásokat tartanak.

Rajoelina felhívására hétfőn újabb tömegtüntetést tartottak a fővárosban, Antananarivóban, hogy kikényszerítsék az elnök lemondását. Az államfő letartóztatására a többezres nagygyűlésen szólította fel a biztonsági erőket az ellenzék vezére, miután "igazságügyi minisztere" bejelentette: hazaárulás miatt elfogatóparancsot adtak ki az elnök ellen.

A madagaszkári válság miatt rendkívüli ülést tartott a Afrikai Unió (AU) Béke- és Biztonsági Tanácsa hétfőn a szervezet székhelyén, az etiópiai Addisz-Abebában. Az ülésen a testület kinyilvánította,  hogy elutasítja a hatalomváltás minden alkotmányellenes formáját, és ilyennek tekinti a malgas ellenzék fellépését is. Az AU arra kérte Madagaszkár népét, hogy "mindent csak az alkotmánnyal összhangban tegyen".

Az Európai Unió szintén visszautasította a hatalomátvételt egy hétfői nyilatkozatában, és figyelmeztetett, hogy nem fogja elismerni az alkotmányellenesen, katonai erővel hatalomra kerülő új elnököt.

Az Indiai-óceánban, Afrikától keletre fekvő szigetországban január vége óta tart a hatalmi harc a 2002 óta hivatalban lévő elnök és ellenzéke között. Azóta mintegy 140 embert öltek meg a politikai válságot kísérő tüntetéseken és zavargásokban.

 

Madagaszkári katonák vonulnak Antananarivo utcáin 2009. március. 16-án
Madagaszkári katonák vonulnak Antananarivo utcáin 2009. március. 16-án
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.