Elfogatóparancsot készített elő az elnök ellen a meggyilkolt ügyész

Elfogatóparancs-tervezetet készített Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök és Héctor Timerman külügyminiszter ellen a januárban meggyilkolt ügyész, Alberto Nisman – írta kedden internetes kiadásában a The New York Times.
Viviana Fein nyomozó ügyész keddi bejelentése szerint a 26 oldalas dokumentumtervezetet Nisman lakásán, a szemétben találták meg. A tavaly júniusban megszövegezett elfogatóparancsokról elsőként az argentin Clarín számolt be vasárnap, de Fein zavart keltett azzal, hogy először megpróbálta tagadni az értesülést.

Nisman tíz éven át dolgozott az AMIA Buenos Aires-i zsidó kulturális központ elleni 1994-es, 85 ember halálát okozó és százakat megsebesítő merénylet ügyében folyó vizsgálaton. Az ügyész ennek keretében január 13-án azzal vádolta meg az államfőt, hogy akadályozza a merénylet feltételezett iráni felelősei utáni nyomozást. Nismant vádjával kapcsolatban 19-én meghallgatta volna a kongresszus, de előző nap holtan találták otthonában.

Kirchner és Timerman többször is cáfolta Nisman állítását, miszerint jól jövedelmező kereskedelmi szerződések fejében Buenos Aires titkos alkut próbált volna megkötni Teheránnal a merénylettel kapcsolatban körözött iráni hivatalos személyek ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsok visszavonása fejében.

Nismannak a Kirchner, a külügyminiszter és az elnök több támogatója ellen benyújtott, 289 oldalas büntetőjogi keresete egyébként nem tartalmazta az elfogatóparancsokat, amelyeket fél évvel a halála előtt szövegezett meg. Az ügy tárgyalását két bíró is megtagadta, és az elakadhat az argentin igazságszolgáltatás útvesztőiben, ha nem lesz egy harmadik, aki vállalja a per lefolytatását.

Az elnöki hivatal egy hírszerzői konspirációs elmélettel magyarázta Nisman megölését. A hivatalos álláspont szerint a Secretaría de Inteligencia (SI) menesztett ügynökei követték el a gyilkosságot, akik előzőleg szándékosan félrevezették az ügyészt, abba az irányba terelve őt, hogy az elnököt vádolja meg az AMIA-ügy vizsgálata során.

Kirchner elnök decemberben menesztette az SI három magas rangú vezetőjét, a múlt héten pedig bejelentette, hogy törvénytervezetet nyújt be a kongresszusnak a kémszolgálat mélyreható átalakításáról. Az argentin ellenzék és mások is azonban a kormányt sejtik Nisman meggyilkolása mögött.

Az ügyészség 2006 óta követeli Teherántól nyolc iráni tisztségviselő kiadatását az AMIA-ügyben. Az iráni és az argentin kormány 2013-ban megállapodott abban, hogy közösen létrehoznak egy vizsgálóbizottságot, amely Teheránban hallgatná ki az argentin ügyészség által az 1994-es merénylet kitervelésével gyanúsított tisztségviselőket. Az argentin ellenzék és az argentínai zsidó közösség hevesen bírálta ezt a megállapodást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.