Elfogatóparancs "Rettenetes Iván" ellen

Elfogatóparancsot adott ki szerdán a müncheni ügyészség a náci múlttal gyanúsított, jelenleg az Egyesült Államokban élő John (Ivan) Demjanjuk ellen. Az ukrán származású férfit korábban Izraelben már halálra ítélték, végül azonban bizonyítékok hiányában felmentették.

Az Ohio államban élő 88 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy 1943-ban az egykori sobibóri, valamint a treblinkai koncentrációs táborok őreként és kínvallatójaként közreműködött csaknem 30 ezer, különböző országokból deportált zsidó meggyilkolásában.

A kegyetlenkedései miatt "Rettenetes Ivánként" emlegetett, ukrán származású férfit feltételezett náci múltja miatt az Egyesült Államokban hat évvel ezelőtt megfosztották amerikai állampolgárságától, de befogadó ország hiányában nem tudták kitoloncolni.

Demjanjukot korábban Izraelben már halálra ítélték, végül azonban bizonyítékok hiányában felmentették. Később újabb vizsgálat derített fényt arra, hogy Demjanjuk valóban egy, az SS-nek alárendelt ukrán egység tagja volt, s őrként teljesített szolgálatot a majdaneki, a sobibóri és a treblinkai megsemmisítő táborokban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.