Elfogatóparanccsal várnak szabadulás után egy horvát háborús bűnöst

Elfogatóparancsot adott ki a zágrábi megyei bíróság pénteken Branimir Glavas háborús bűnökkel vádolt volt tábornok ellen, akit hamarosan kiengednek boszniai börtönéből - adta hírül a horvát közszolgálati rádió.
A horvát alkotmánybíróság egy fellebbezés alapján a hét elején semmisítette meg Glavas nyolcéves börtönbüntetését, új eljárást rendelve el ügyében. A horvát sajtó szerint emiatt akár már pénteken távozhat a börtönből.

Kresimir Devcic bírósági szóvivő szerint az elfogatóparancsra azért volt szükség, mert Glavas ellen érvényben van még egy másik, nem jogerős ítélet, amelyben a Zágráb megyei bíróság tíz év börtönnel sújtotta.

A volt tábornok Eszék védelmét irányította a délszláv háborúban, s a helyi média szerint élet és halál ura volt a Dráva-parti városban. A vádak szerint 1991-ben félkatonai alakulatot szervezett Eszéken, és szerbek elrablására, megkínzására, meggyilkolására adott parancsot alárendeltjeinek.

Glavas a boszniai Mostarban tölti börtönbüntetését már ötödik éve. A horvát-boszniai kettős állampolgárt 2009 szeptember végén vették őrizetbe a dél-boszniai Drinovci faluban, ahova az év májusában szökött, miután elítélték Horvátországban a szerb polgári lakosság terhére elkövetett háborús bűnök miatt. A volt tábornok maga döntött úgy, hogy Boszniában tölti le börtönbüntetését, miután az ottani igazságszolgáltatás is jogosnak találta a horvát legfelsőbb bíróság rá kiszabott ítéletét.

Kresimir Devcic hangsúlyozta, hogy bár a volt tábornok ellen nemzetközi elfogatóparancs kiadását is kezdeményezhetik, és ennek alapján Boszniában is letartóztathatják, de a kiadatástól már megvédi őt boszniai állampolgársága.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.