Elfogadták a Sajtószabadság Európai Chartáját

Megszületett a Sajtószabadság Európai Chartája, amelyet 19 ország 46 főszerkesztője és vezető újságírója fogadott el egy hamburgi újságíró-konferencián. Magyarországot senki nem képviselte.

A charta a sajtószabadság alapelveit fogalmazza meg az állami beavatkozással szemben, különös figyelmet fordítva a  szerkesztőségek és számítógépek megfigyelése, lehallgatása és  átvizsgálása elleni védelemre.

Ezen kívül szabad hozzáférést követel  az újságírók és minden ember számára a bel- és külföldi  információforrásokhoz.

A tíz cikkelyből álló charta hétfő este óta a világhálón is  megtalálható a www.pressfreedom.eu címen, hogy az összes európai  újságíró és szerkesztőség aláírhassa.
A chartáról értesítik a brüsszeli Európai Bizottságot is, hogy  jogerőre emelkedjen, és elismerése bekerüljön az európai uniós  bővítési tárgyalásokon teljesítendő feltételek közé - közölte  Hamburgban a Gruner Ú Jahr lapkiadó, amelynek sajtóházában tartották a hétfői újságíró-konferenciát. A tanácskozáson Európai Unión kívüli országok újságírói is részt vettek, mások mellett Oroszország, Fehéroroszország, Szerbia és Törökország küldöttei. A magyar sajtó képviseletében a konferencián senki nem jelent meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.